Apoteas nya storägare: ”Det här kan bli nästa Avanza”

Apoteas nya storägare: ”Det här kan bli nästa Avanza”

Sven Hagströmer. FOTO: TT

Finwire / Breakit

Finansmannen Sven-Hagströmer investerar 120 miljoner kronor i det svenska nätapoteket.

Det är via sitt börsnoterade investmentbolag Creades som finansmannen Sven Hagströmer nu köper 4.9 procent av aktierna i Apotea. Sven Hagströmer har tidigare investerat i Klarna och var själv med och byggde upp nätmäklaren Avanza. Han ser flera likheter mellan Apotea och Avanza även om de verkar i olika branscher:

”Båda bolagen öppnar upp en helt ny marknad med hjälp av teknik och kundtjänsten påminner om varandra. Med lite tur och skicklighet kan Apotea bli ett nytt Avanza”, säger Sven Hagströmer.

Formellt köper Creades 4,9 procent av aktierna i Apolea Holding som i sin tur är ägare till 96,5 procent av aktierna i nätapoteket Apotea.

”Vi missade att investera i Apotea förra året då vi hade chansen och har följt bolaget nära sedan dess. Nu kändes det helt rätt att göra investeringen”, säger Sven Hagströmer.

Creades betalar 120,5 miljoner kronor för aktierna som man förvärvar från befintliga ägare.

”Jag vill inte säga vem vi köper aktierna av men det är begagnade aktier och ingen nyemission”, säger Sven Hagströmer.

Efter köpet kommer Apoteas grundarkollektiv att kvarstå som största ägare med över 50 procent av aktierna. Vid sidan av Creades är övriga storägare i Apotea också Sjätte AP-fonden och Ernström & C:O.

I en kommentar säger Creades vd Johan Hedberg:

”Vi har följt och imponerats av Apotea och dess ledning under en längre tid. Bolaget uppfyller alla de kriterier vi letar efter i våra investeringar – En disruptiv affärsmodell med mycket starkt kundfokus under ledning av ett bevisat framgångsrikt grundarteam”.

Apotea ökade omsättningen med 62 procent till 338 miljoner kronor under det första kvartalet.

Läs fler artiklar
LÄS MER