Sök

Hundratusentals svenskar bryter mot lagen – från och med idag

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Ny EU-dom gör piratstreaming olagligt.

Att ladda ner filmer illegalt har länge varit olagligt – men att strömma filmer på nätet, via välbesökta sajter som Swefilmer och Dreamfilms, har inte bedömts vara ett upphovsrättsbrott. 

Men det blir det ändring på nu. I en ny dom från EU-domstolen slås det fast att den som medvetet streamar piratkopierat material bryter mot lagen.

“EU-domstolen säger i domen att i vissa situationer där man känner till att det är olagligt innehåll, eller har betalat för att komma åt det, då kan det vara så att man själv begår ett upphovsrättsintrång, bara genom att titta på det”, kommenterar Daniel Westman, forskare it-rätt, till TV4.

Domen påverkar Sverige, vilket i teorin innebär att många svenskar, som idag streamar olovligt uppladdade filmer, från och med idag bryter mot lagen. Huruvida det kommer att få några konsekvenser i praktiken återstår däremot att se.

En rättegång mot personerna bakom piratstreamingsajten Swefilmer inleddes nyligen. Åklagaren menar att de misstänkta bakom sajten ska ha tjänat cirka 14 miljoner kronor på sajten.

Läs mer