Skulle dryga ut semesterkassan – nu slukas Polarpumpen av Bygghemma

Bygghemma Polarpumpen
Skulle dryga ut semesterkassan – nu slukas Polarpumpen av Bygghemma

Polarpumpens grundare Martin Gerre och Niklas Eriksson. Foto: Press.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Bygghemma köper upp Polarpumpen i ny storaffär.

Det var för tio år sedan som Niklas Eriksson kläckte idén som skulle förändra livet både för honom själv och vännen Martin Gerre. Då jobbade Niklas som försäljningschef hos en grossist av värmepumpar och Martin var ingenjör på Ericsson. ”Ska du inte starta en e-handel för värmepumpar”, förslog Niklas och Martin nappade direkt:

”Varför inte försöka få in lite cash till semestern”, tänkte Martin Gerre och så var e-handelsbolaget Polarpumpen fött.

Succén var ett faktum i princip från start. De första tre månaderna sålde de pumpar för 770.000 kronor och gjorde en vinst på över 50.000 kronor – semesterkassan var räddad.

”Försäljningen slog alla mina vildaste fantasier och jag kunde ta med familjen till Teneriffa. Det var fantastiskt”, säger Martin Gerre.

Under tre år jobbade han dubbelt på Ericsson och med sin startup Polarpumpen men 2010 sade Martin Gerre upp sig för att satsa på heltid. Trots att efterfrågan på värmepumpar faktiskt gått ner i Sverige de senaste åren så har omsättningen för Polarpumpen rusat i höjden. Under fjolåret blev försäljningen 120 miljoner kronor och rörelseresultatet hamnade på 5.5 miljoner kronor. Nu tar de två grundarna Niklas Eriksson och Martin Gerre nästa steg i sin entreprenörsresa genom att ta in e-handelskoncernen Bygghemma som huvudägare. 

”Vi har sedan i somras sökt en partner för att kunna expandera Polarpumpens verksamhet i övriga Norden. Nu har vi kommit överens med Bygghemma om en affär”, säger Martin Gerre.

Affären innebär att Bygghemma köper 51 procent av aktierna i Polarpumpen för en hemlig summa samtidigt som Martin Gerre och Niklas Eriksson återinvesterar en del av köpeskillingen i Bygghemma-koncernen. 

Vad Polarpumpen värderas till i uppgörelsen offentliggörs inte men baserat på omsättning och resultat rör det sig sannolikt om i storleksordningen 50 till 100 miljoner kronor.

”Jag har skrivit på ett sekretessavtal så jag får inte gå ut med någon summa”.

Men det kommer räcka till en ny fin semesterresa?

”Haha, ja det kommer det absolut göra”, säger Martin Gerre.

Genom sin nya huvudägare räknar han med att öka omsättningen till runt 170 miljoner kronor och antalet anställda kommer gå från 29 till cirka 45 stycken.

”Under 2018 ska vi fortsätta att växa. Vi och Bygghemma kompletterar verkligen varandra”, säger Martin Gerre.

Läs fler artiklar
LÄS MER