Carnegies tidigare vd Thomas Eriksson investerar i startup-bolaget Betalo

Breakit - Carnegies tidigare vd Thomas Eriksson investerar i startup-bolaget Betalo

Thomas Eriksson är f.d. vd för Carnegie-koncernen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

"Jag har över 25 års erfarenhet från finansvärlden som jag tror kan komma till nytta", säger den tidigare Carnegie-chefen Thomas Eriksson, som nu kliver in som investerare och styrelseledamot i snabbväxande Betalo.

Betalo är ett av många svenska teknikföretag som försöker kapitalisera på digitaliseringen av pengaflöden. Bolaget har tagit fram en app som låter privatpersoner och mindre företag skicka pengar utomlands – till betydligt lägre pris än hos traditionella banker och växlingskontor.

Tjänsten påminner på så vis om företag som svenska Transfer Galaxy och estniska Transferwise.

Nu tar Betalo in en rad nya personer i styrelsen. Det handlar om banken Collectors tidigare vd Stefan Alexandersson, Tele2:s internet of things-chef Rami Avidan, juristen Ludvid Blomqvist samt sist, men inte minst, Thomas Eriksson som tidigare var vd på investmentbanken Carnegie.

Thomas Eriksson köper också aktier i Betalo i samband med att han går in i styrelsen.

"Det ska bli oerhört roligt att få vara med och utveckla Betalo, tillsammans med styrelse och ledning. Bankvärlden är i snabb förändring och Betalo har en riktigt spännande position och ett starkt team som tillsammans ger företaget en väldigt bra potential", säger Thomas Eriksson.

Det är inte Thomas Erikssons första startup-investering. Han har tidigare gått in i Loanwallet, en bolånestartup med rötterna på KTH.

"Jag har över 25 års erfarenhet från finansvärlden som jag tror kan komma till nytta i den snabba utveckling som Betalo står inför", säger han.

Betalo grundades 2012 och har hittills tagit in 23 miljoner kronor i riskkapital, från bland andra mediekoncernen Bonnier (via NFT Ventures) och hockeystjärnan Mattias Weinhandl. 

Bolaget omsatte 9 miljoner och gjorde 3 miljoner i förlust under det räkenskapsår som avslutades i augusti 2016.

Läs fler artiklar
LÄS MER