Svenska musikstartupen Elias skriver avtal med Angry Birds-skaparen

Elias Rovio
Svenska musikstartupen Elias skriver avtal med Angry Birds-skaparen

Elias grundare Philip Bennefall och Kristofer Eng. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

De vill förändra spelvärldens musik – nu landar de ett avtal med Rovio, bolaget bakom Angry Birds.

Det svenska bolaget Elias har skapat en tjänst som ska göra musikupplevelsen för alla gamers individuella. Istället för ett vanligt ljudspår ska musiken anpassas efter hur varje enskild spelare rör sig i den fiktiva världen.

Tidigare har bolaget fokuserat mest på så kallade AAA-spel – det vill säga spektakulära spel för konsol och dator med budgetar på hundratals miljoner kronor.

På senare tid har bolaget även börjat rikta sig mot en annan nisch, nämligen mobilspel.

“Det här är en marknad jag inte trodde att vi skulle bry oss om för bara ett par år sedan. Musiken i mobilspel har traditionellt varit på lägsta möjliga nivå. På det området ligger de efter AAA-spelen”, säger Kristofer Eng, medgrundare och produktchef på Elias.

Nu berättar bolaget att man landat ett avtal med den finska mobilspelsjätten Rovio. Bolaget är framför allt känt för att ha skapat den omåttligt populära Angry birds-serien.

Avtalet innebär att Rovio kan betala ett fast belopp för att använda Elias teknik vid lanseringen av nya spel.

“Vi börjar få rätt många mobilstudios som kunder men Rovio är den första riktigt stora. Det största värdet vi får är att Rovio blir en nära samarbetspartner för vidare utveckling”, säger Kristofer Eng.

Eftersom avtalet bygger på att Rovio betalar först när ett spel med Elias teknik lanseras finns ännu inga ordervärden. Kristofer Eng menar att intäkterna kommer börja rulla in inom ett halvår.

“De har precis kopplat in motorn men det kommer vara en viktig grej ekonomiskt som vi kommer märka under hela året”, säger han.

Elias har inte bara kända kunder. På investerarsidan har man bland annat fått med superproducenten Andreas Kleerup och riskkapitalbolaget Wellstreet.

Läs fler artiklar
LÄS MER