Här är den krassa förklaringen till varför Lekmer säljs till reapris

BabyshopQliro

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Babyshop kan fyndköpa när Qliro städar upp.


Den stora nyheten i morse är egentligen inte att Qliro nu säljer sin leksaksajt Lekmer. De planerna kunde vi på Breakit avslöja för flera månader sedan och företagsledningen har tidigare flaggat för en affär.

Nej, mer intressant är hur mycket pengar som Qliro får i samband med försäljningen. Eller mer korrekt, hur LITE pengar köparen Babyshop betalar. 90 miljoner kronor för ett bolag med en omsättning på 502 miljoner kronor är inget annat än ett reapris. Normalt brukar e-handelsföretag av Lekmers storlek betinga ett pris på minst lika mycket som omsättningen, alltså runt en halv miljard kronor.

Så varför slumpar då Qliro bort sitt bolag med en sådan kraftig rabatt? Det finns en rad orsaker – men här är de två viktigaste:

  • Lagerproblem. Flytten av Lekmers lager till Arlandastad har varit en smärre katastrof. Kostnaderna för att hantera varorna har skjutit i höjden och det är förklaringen till att Lekmer gjorde en rörelseförlust på hela 82 miljoner kronor i fjol. För att vända utvecklingen behöver Lekmer börja om på ny kula och bygga ett nytt lager – till en kostnad av minst 100 miljoner kronor.
  • Press från ägarna. Finansmannen Peter Lindell har successivt flyttat fram sina positioner i Qliro och så sent som för någon vecka sedan fick han in sin närmaste man, Christoffer Häggblom, i styrelsen. Peter Lindell har under en längre tid tryckt på för en renodling av Qliro där fokus främst läggs på bolagets betallösning Financial Services och inte e-handelsbolagen.


Samtidigt var Babyshop en i det närmaste perfekt köpare. Babyshop investerarde förra året runt 50 miljoner kronor i ett helautomatiserat lager i Jönköping. Där finns gott om kapacitet för att lyfta in Lekmers varor. Samordningsfördelarna är uppenbara och Babyshops vd Marcus Tagesson säger i en intervju med Breakit att han redan efter något år räknar med att Lekmer ska kunna visa positiva siffror även om han i dagsläget inte vill bekräfta att planen är att flytta lagret till Jönköping.

Som en del i affären tecknar också Babyshop och Lekmer ett långsiktigt kontrakt med Qliros betaltjänst. För Qliro innebär alltså transaktionen att man indirekt säkrar hem en ny storkund. Babyshop-koncernen är en av Nordens största e-handlare med en omsättning på över en miljard kronor redan idag vilket kommer att generera runt 20 miljoner kronor i intäkter till Qliro Financial Services.

Men även om Qliro kan räkna hem en del extra pengar på den sidoaffären och nu slipper bygga ett nytt lager för Lekmer är bilden ändå solklar – Babyshop är den stora vinnaren på den här affären.

Dessutom är det uppenbart att omstöpningen av Qliro från e-handelskoncern till betaltjänstbolag fortsätter i expressfart.

Jag tippar att Gymgrossisten står näst på tur att säljas.

Läs mer