Spelprofilen Martin Walfisz satsar 100 miljoner kronor på Avalanche studios

Spelprofilen Martin Walfisz satsar 100 miljoner kronor på Avalanche studios

F.v: Pim Holfve och Martin Walfisz. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Egmont-ägda Nordisk film games, med Martin Walfisz i spetsen, gör sin första storsatsning.

Martin Walfisz är en av den svenska dataspelbranschens tyngsta spelare. Han har bland annat varit med och grundat spelstudion Massive och Planeto.

Sedan ett halvår tillbaka är han partner på Nordisk film games – förlagsjätten Egmonts investeringsarm för spel.

Nu gör han sin första riktigt stora satsning och investerar 100 miljoner kronor i den svenska spelstudion Avalanche.

”Det är jätteroligt att ha Nordisk Film ombord som vår partner. Med en gedigen bakgrund från en rad olika kreativa områden har de en unik förståelse för vår verksamhet, och dessutom en matchande företagskultur. Den här investeringen låter oss ytterligare accelerera mot vårt mål att utveckla och ge ut fler egna, högkvalitativa spel”, säger Pim Holfve, vd på Avalanche, i ett pressmeddelande.

Den absoluta majoriteten av pengarna investeras genom en nyemission men en mindre del är genom förvärv av befintliga aktier.

Varför satsar ni på Avalanche?

"Det är en jättelätt fråga. Det är helt en jättebra utvecklare som gör fantastiska spel. De jobbar mycket med open world (en form av spel som erbjuder mer frihet för spelaren) som vi tycker är spännande och sedan vill de satsa mer på sin egen förläggarverksamhet", säger Martin Walfisz.

Att ge ut spelen själva istället för att gå till jättar som Ubisoft eller Electronic Arts är ett sätt för många utvecklare att öka sina marginaler. När man behåller fler led av kedjan ökar oftast vinsten i varje projekt.

Avalanche Studios grundades 2003 av Christofer Sundberg och Linus Blomberg. Företaget tillverkar sina spel på en egentuvecklad teknik vid namn Apex eller Avalanche Open World Engine. Antalet anställda uppgår till över 270 stycken och de är utspridda vid kontoren i Stockholm och New York. 

Under sitt förra räkenskapsår omsatte bolaget närmare 250 miljoner kronor med en vinst på 1 miljon kronor.

Avalanche ligger bland annat bakom spelserien Just cause och Mad Max.

LÄS MER: Här är speltrenden som är hetare än VR – enligt Martin Walfisz

Läs fler artiklar
LÄS MER