Sök

Linköping ska bli nytt spelmekka – East Sweden Game smygstartar innan sommaren

Carolina Olsson och Tomas Dahlström. Foto: Press.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Kommunalt bolag backar upp spelveteranen Tomas Ahlströms storsatsning.

East Sweden Game blir namnet på satsningen som nu ska sätta Linköping på kartan bland världens spelutvecklare.

“Vi tänker stort men börjar i liten skala. På sikt vill vi etablera Linköping som en ledande del av spelutvecklingen både i Sverige och världen”, säger initiativtagaren Tomas Ahlström.

Tomas Ahlström har själv jobbat i spelbranschen i över 20 år, både som anställd och entreprenör. Bland annat har han varit med och startat bolagen Power challenge och Boldai som senare köpts upp. Tomas Ahlström har under en period också varit knuten Högskolan i Skövde där det sedan många år tillbaka finns ett stort spelcenter.

“Skövde är absolut en förebild när vi nu drar igång i Linköping. Målet är inte att knäcka Skövde utan tvärtom samarbeta med dem och byta kompetens”, säger Tomas Ahlström och fortsätter:

“I Linköping har vi många programmerare men brist på kreatörer. Där tror jag att vi och Skövde kan komplettera varandra”.

Den formella invigningen av East Sweden Game kommer att ske efter sommaren men redan i juni smygstartar projektet. Då kommer en kontorslokal på 190 kvadratmeter med plats för ett 30-tal utvecklare och kreatörer stå färdig i en nybyggd stadsdel i Linköping som fått namnet Ebbepark.

“Grundtanken med Ebbepark är att skapa en levande stadsdel där många olika människor träffas och tillsammans bygger en hållbar tillväxtmiljö. East Sweden Game blir en fysisk mötesplats för att skapa och utforska digitala världar och kommer att locka både företag, studenter och andra med intresse för spel. Det passar klockrent in i vår ambition med Ebbepark”, säger Carolina Olsson.

Hon är ansvarig för East Sweden Game från det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors sida. Sankt Kors har byggt upp stadsdelen Ebbepark och är också finansiären bakom East Sweden Game.

“Det här är ett sätt att stärka regionen där spelbranschen kan vara en viktig motor. I steg ett kommer vi att erbjuda både fasta och flexibla arbetsplatser, tillgång till ett tekniklabb och inte minst sociala ytor. I nästa steg är tanken att skala upp verksamheten och erbjuda coachning, Game Jams och ett internationellt nätverk”, säger Tomas Ahlström.

Läs mer