Zyyx 3D-skrivare tar in kapital – vill göra färgutskrifter tio gånger billigare

Breakit - Zyyx 3D-skrivare tar in kapital – vill göra färgutskrifter tio gånger billigare

Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Göteborgsbolaget Zyyx tar in totalt 4 miljoner kronor i finansiering för att ta fram sin nya modell.

Bland privatpersoner har 3D-printing ännu inte lyft på bred front, men inom industrin används tekniken flitigt. I Sverige finns en rad aktörer, exempelvis de två börsnoterade Arcam och Cellink. Båda bolagen kommer från Göteborg.

Nu håller ytterligare en uppstickare från staden på att växa – i en egen nisch.

Zyyx har riktat in sig på tillverkningsindustrins prototypande som sin marknad. Bolaget skiljer sig från de stora konkurrenterna på så sätt att skrivaren är betydligt mindre.

“De flesta är mycket större och kostar upp till flera miljoner. Vissa företag har ett konceptcenter med en eller två sådana skrivare men det är ledtider på upp till några veckor. Vår grej är att skrivaren är man kan sätta en på varje persons skrivbord så man kan jobba snabbt och iterativt”, säger Anders Johansson, partner och marknadschef.

Hans filosofi är att plocka arbetssättet från mjukvaruutveckling, med ständiga tester under utvecklingsprocessen, över till hårdvaruvärlden. Därför är skrivaren inte bara mindre än de största konkurrenterna utan även betydligt billigare. När de stora konkurrenterna tar hundratusentals eller miljontals kronor för en skrivare kostar en Zyyx 17.000 kronor. I likhet med flera andra branschen säljer man dessutom materialet som 3D-utskrifterna görs i.

“Våra skrivare är för produktutveckling och prototypande. De större skrivarna är för den slutgiltiga modellen man tar med sig upp till styrelsen”, säger Anders Johansson.

Bolaget har idag kunder som Volvo Cars, Siemens och 3M – bolaget som ligger bakom bland annat post it-lappen och scotchtejpen.

Nu har Göteborgsbolaget påbörjat nästa steg i sin produktutveckling och tagit in extern finansiering.

“Vi finansierar upp med ungefär 4 miljoner kronor men har också en rullande affär så vi kan återinvestera i produktutveckling. Nästa år ska vi släppa en skrivare som skriver ut i färg och multimaterial. Det blir vi helt unika med”, säger Anders Johansson.

Hälften av det nya kapitalet kommer från ett antal privata investerare och den andra halvan kommer genom lån och stöd från Almi.

Läs fler artiklar
LÄS MER