Här är allt du behöver veta från Facebooks utvecklarkonferens

Här är allt du behöver veta från Facebooks utvecklarkonferens

Mark Zuckerberg, medgrundare av Facebook. Foto: Noah Berger/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

VR, AR och botar. Här är allt nytt som sociala medier-jätten Facebook presenterade på sin utvecklarkonferens på tisdagskvällen.

På tisdag kväll svensk tid höll Facebook sin årliga F8-konferens för utvecklare. Breakits reporter Erik Wisterberg har utförligt berättat om Facebooks ambitiösa AR-satsning. Det handlar i ett första steg om nya Snapchat-liknande ansiktsfilter för Messenger-appen och på riktigt lång sikt om användargränssnitt direkt i hjärnbarken på människor.

Men det var inte allt som presenterades.

Facebook presenterade även sin nya sociala plattform i VR, Spaces. Istället för att ha vanliga profilbilder representeras användarna på plattformen exempelvis av egna tecknade avatarer. Facebook är ägare av VR-bolaget Oculus och den nya sociala plattformen är menat för användare av Ouculus-headset.

Utöver den egna plattformen släppte Facebook även ramverket React VR. Ramverket är ett öppet utvecklarverktyg som ska göra det lättare för tredjepartsbolag att utveckla appar för Oculus och 360-gradersupplevelser för webben.

Sociala medier-jätten presenterade dessutom en rad nya samarbeten till Workplace – bolagets professionella plattform. Det handlar i första hand om att göra det lättare att spara och dela dokument via plattformen. Bland samarbetspartnerna hittar man tungviktare som Microsoft, Box och säljverktyget Salesforce.

Även det hajpade botsystemet fick en uppdatering. Under tisdagen lanserade svenska Spotify en egen Messenger-bot. Facebook passade samtidigt på att gå ut med ett nytt gränssnitt som ska göra det enklare att upptäcka botar. Samtidigt öppnar man också för att scanna QR-koder som ska ta användaren direkt till en konversation med en bot.

Läs fler artiklar
LÄS MER