Så högt värderas Tesla-veteranen Peter Carlssons nya batteri-startup

Breakit - Så högt värderas Tesla-veteranen Peter Carlssons nya batteri-startup

Peter Carlsson, grundare av Northvolt. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Reporter

200 miljoner kronor – så mycket är Peter Carlssons planer på en ny stor batterifabrik värd.

För bara en månad sedan presenterade den tidigare Tesla-toppchefen Peter Carlsson sitt nya gigantiska batteriprojekt Northvolt.

Tanken är att bygga Europas största batterifabrik i Skandinavien.

“Fullt utbyggd kommer den vara en halv miljon kvadratmeter stor, give or take. Det är femtio hektar – gamla stan i Stockholm är 34 hektar”, sade Peter Carlsson vid lanseringen.

Breakit kunde då avslöja att finansprofilen Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Altor, gått in som investerare i satsningen. Senare stod det även klart att jättarna Vattenfall och Stena investerat i projektet.

Hela projektet beräknas kosta 40 miljarder kronor. Till en början har Peter Carlsson lyckats locka till sig 120 miljoner kronor i finansiering.

Nu visar dokument Breakit tagit del av vad bolaget värderas till i samband med investeringen.

När Vattenfall och Stena investerade ägde Harald Mix och Peter Carlsson 90 procent av bolaget. Då värderades de befintliga aktierna till 200 miljoner kronor. Det kan verka uppseendeväckande med tanke på att bolaget i dagsläget fortfarande inte ens har har bestämt var den planerade fabriken ska ligga. Samtidigt kan man – sett till att den totala kostnaden estimeras till 40 miljarder – tycka att 200 miljoner låter som en förhållandevis låg värdering.

Dokumenten indikerar att Vattenfall och Stenas investeringar uppgår till totalt 27,5 miljoner kronor. Man kan inte fastställa med säkerhet att investeringen inte görs i flera delar. Hur mycket Harald Mix har investerat framgår inte.

“Vi var med från början och stöttade Peter (Carlsson reds. anm.) och ställde upp med kapital väldigt tidigt. Nu är det en kombination av olika typer av kapital. Det är olika former av stöd och lån bland annat från Energimyndigheten och Vinnova”, säger Harald Mix till Breakit.

Peter Carlsson själv har avböjt att kommentera värderingen.

Läs mer om det ambitiösa projektet här.

Läs fler artiklar
LÄS MER