Vill få oss att börja byta tjänster – nu prisas Yasmine Åkermark med 1 miljon kronor

Breakit - Vill få oss att börja byta tjänster – nu prisas Yasmine Åkermark med 1 miljon kronor

Yasmine Åkermark. Foto: Helen Statham samt pressbild.

Gustaf Rosensköld

Reporter

Digitala nomaden Yasmine Åkermark prisades nyligen med motsvarande en miljon kronor för sin tjänstebytarapp Tibba.

Yasmine Åkermark har varit på resande fot sedan hon slutade gymnasiet. En tillvaro som inneburit såväl stora upplevelser som stundtals knapert med pengar.

Situationer hon ett flertal gånger kommit runt genom att byta sina egna kunskaper inom bland annat digital marknadsföring mot husrum.

Och upplevelser. Som en gång i Malaysia, där hon kom i kontakt med ett lokalt dykföretag.

“Deras hemsida såg ut som en riktig nittiotalssajt, så jag hjälpte dem att bygga en ny Wordpress-baserad sida. I utbyte fick jag ett dykcertifikat. Det var ju hur grymt som helst”, säger Yasmine Åkermark, som kallar sig själv “digital nomad”.

Genom appen Tibba vill hon få fler att se fördelar med att byta tjänster med varandra – ett projekt hon driver från startupklustret Silicon roundabout i London.

Idén är enkel: att genom en app hjälpa småföretagare och privatpersoner nära varandra att mötas och byta tjänster – alltifrån marknadsföringsarbete till yoga-lektioner.

I dagarna tog Yasmine Åkermark emot brittiska app-startup-priset “Pitch fika” – och en prispeng på motsvarande drygt en miljon svenska kronor. Pengar som ska användas för att fortsätta utveckla appen.

“Det var fantastiskt, hur kul som helst. Jag kunde först inte fatta att jag vunnit”, säger Yasmine Åkermark.

Utvecklingsarbetet har pågått i ett år. Tanken är att lansera appen skarpt i en handfull europeiska länder under våren, men redan i dag finns en bit över 10.000 betatestare runt om i världen.

“Vår inställning är att verkligen jobba med feedbacken vi får – och sikta på “stickyness” och ett starkt community, snarare än att bygga extrema användarantal”, säger Yasmine Åkermark.

Nu spånar bolaget på hur tjänsten ska göras lönsam.

“Det finns några olika idéer, alltifrån en premiumtjänst till att erbjuda möjligheten att också betala för tjänster och ta ut en transaktionsavgift – tänk Upwork möter Airbnb”, säger Yasmine Åkermark.

Utöver prispengen från Pitch fika-priset har Tibba också en Kickstarterkampanj bakom sig, där man hämtade in motsvarande drygt 100.000 kronor.

Nu är bolaget på jakt efter mer kapital.

“Vi approachade stora investerare väldigt tidigt. Vi ville att allt skulle gå fort och var inne i något av en bubbla. Nu tänker vi lite mer realistiskt och tittar på ängel- och såddinvesterare.”

I botten finns en grundmurad tro på delningsekonomi som idé.

“Jag tror att skälet till att det så sällan trashas rum som hyrs ut genom Airbnb är den personliga kontakten. Man hyr av en människa och inte ett företag. Det är samma med Tibba, folk som kan någonting och verkligen vill hjälpa till kan hjälpa någon som behöver det. Det är verkligen en win-win-situation.”

Tibba grundades 2015 av Yasmine Åkermark, Erica Werneman och Göteborgsbaserade mjukvaruföretaget Layer 10.

Läs fler artiklar
LÄS MER