Nu laddar Elskling för uppköp – kan säljas för kvarts miljard

Elskning Faraz Azima
Nu laddar Elskling för uppköp – kan säljas för kvarts miljard

Från vänster Elskning-grundarna Faraz Azima, Jens Regnström och Petter Marwig. Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Jämförelsesajten Elskling har anlitat finansiell rådgivare och nu överväger grundarna en försäljning.

Jämföresletjänsten Elskling är sannolikt en av Sveriges mest lönsamma startups. Elskling, som hjälper företag och privatpersoner att byta elbolag, omsatte 2015 37,3 miljoner kronor gjorde en vinst på 13,6 miljoner kronor – en vinstmarginal på över 35 procent.

Bokslutet för 2016 är inte klart men vd:n och medgrundaren Faraz Azima uppger att försäljningen hamnar en bit över 40 miljoner kronor och vinstmarginalen är fortfarande lika hög. Då har Elskling också lagt ner mycket pengar i uppbyggandet av en ny tjänst som påverkat resultaträkningen negativt.

”Vi har investerat ett antal miljoner i en produkt som ska hjälpa konsumenterna att välja rätt försäkring. Den håller vi på att lansera nu och den kommer bidra till försäljningen i år”, säger Faraz Azima.

Han startade Elskling tillsammans med fyra studentkamrater från KTH och de fem grundarna äger fortfarande majoriteten av bolaget. Dessutom sitter en affärsängel på 20 procent av aktierna. Den investeraren har också varit med sedan starten men nu vill han realisera en del av värdeökningen.

Enligt Breakits källor har Elskling därför nyligen anlitat investmentbanken GP Bullhound för att hitta en potentiell köpare till bolaget. I dagsläget är det inte klart om alla aktier ska säljas men Faraz Azima bekräftar att GP Bullhound anlitats som rådgivare:

”Det är vår affärsängel som drivit på den här processen för att han eventuellt vill ta del en del av sin vinst. Han funderar på att sälja. Då har vi anlitat GP Bullhound för att få fram en värdering av bolaget”.

Vill ni grundare också sälja?

”Allt är öppet i dagsläget, först vill vi veta vad som ligger på bordet innan vi bestämmer oss. Men oavsett vad som händer så kommer vi att jobba kvar. Vi har en massa spännande saker som på gång, just nu är vi väldigt exalterade över vår nya försäkringstjänst till exempel”, säger Faraz Azima men tillägger samtidigt:

”Vi vill också veta vad bolaget är värt, först när vi har svar på det kan jag svara på vad jag gör med mina aktier”.

Läs fler artiklar
LÄS MER