Carl Armfelt och Erik Sprinchorn jagar börsdebutanter – ska investera miljarder i techbolag

Carl Armfelt Erik Sprinchorn
Carl Armfelt och Erik Sprinchorn jagar börsdebutanter – ska investera miljarder i techbolag

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn. Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Här är stjärnförvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn nya drag.

Duon Carl Armfelt och Erik Sprinchorn har lite i det tysta blivit relativt tunga investerare på den svenska techmarknaden. De driver Swedbanks teknikfond som gått in med mycket pengar i samband med noteringar av bolag som spelbolagen Paradox, THQ Nordic, Catena Media och Leo Vegas. Investeringarna har varit mycket framgångsrika och senaste tre åren har fonden gått upp med 162 procent.

Men samtidigt har Carl Armfelt och Erik Sprinchorn tvingats tacka nej till en rad investeringar i techbolag utanför börsen på grund av fondens placeringskriterier. Det är en orsak till att förvaltarna nu sjösätter en ny fond där inriktningen bland annat är investeringar i snabbväxande teknikbolag som är på väg mot börsen.

“Vi har känt en frustration tidigare över att tvingats tacka nej till en del bolag som vi gärna hade investerat i”, säger Carl Armfelt.

Tanken är att 20 procent av pengarna ska kunna placeras i bolag där styrelsen bestämt om en börsnotering inom 12 månader.

“Vi har sett hur amerikanska aktörer och inte minst Kinnevik här hemma systematiskt kunnat skapa god avkastning genom att komma in tidigt i teknikbolag. Fondens huvudfokus kommer att vara listade bolag men vi har också en stor möjlighet att utöver det hitta riktigt intressanta bolag som är på väg mot börsen. Där finns inga andra svenska fondbolag i dagsläget”, konstaterar Carl Armfelt.

Under våren har en rad företag inom techsektorn noterats på Stockholmsbörsen och innan sommaren väntas bland andra e-handlarna Boozt och Linas matkasse gå till börsen. Carl Armfelt räknar med att börsen kommer fortsätta vara attraktiv för den här typen av bolag:

“Närmsta året kommer vi säkert få lika många nya företag på börsen som vi haft de senaste 12 månaderna. Fortfarande är det en ganska strid ström av bolag”, säger han.

Fonden är öppen för sparare som kan investera 100.000 kronor eller mer. Avgiften ligger på 2 procent per år och varje kvartal går det att köpa och sälja andelar i fonden.

Läs fler artiklar
LÄS MER