Efter mötet med svenska kungen – nu tar de Epicenter till Brasilien

Webrock Ventures
Efter mötet med svenska kungen – nu tar de Epicenter till Brasilien

Ambassadör Per-Arne Hjelmborn, entreprenören Joakim Pops och kungen. Foto: Svenska Handelskammaren samt Wikimedia Commons.

Erik Wisterberg

Reporter

Samtalet mellan svenska startups och kung Carl XVI Gustaf slutade med en djärv plan.
Inom 12 månader ska Epicenter exporteras till Brasilien.
”Kungen ville pressa deadline med sex månader”, säger entreprenören Joakim Pops.

När Rakhmat Akilov körde den stulna lastbilen längs Drottninggatan – och dödade fyra personer – befann sig kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på resa i Brasilien. En resa som avbröts i förtid på grund av det fruktansvärda dådet. 

Väl hemma på svensk mark höll kungen i lördags ett tal till nationen. 

”I går när jag på plats i Brasilien nåddes av beskedet om den fruktansvärda händelsen i Stockholm var det naturligt för mig att direkt återvända hem till Sverige”, inledde kungen. 

Allt detta har rapporterats av de stora medierna. Men vad som är mindre känt är att kungen träffade svenska startups på sin resa till Brasilien.

Det skedde vid ett runda-bords-samtal i onsdags. 

På plats fanns representanter för bolag som Izettle, Finanzero, Hyper Island och Nortesud. Entreprenören Joakim Pops, medgrundare av det Brasilienspecialiserade investeringsbolaget Webrock Ventures, berättar för Breakit om mötet med monarken.

”Vi pratade, delade erfarenheter och bestämde att vi ska hålla ett större techmöte i Brasilien redan i september. Det var roligt att kungen var så aktiv under mötet, ställde frågor och ställde folk mot väggen”, säger Joakim Pops. 

Ett sådant tillfälle var när Joakim Pops föreslog att man borde skapa ett fysiskt centrum för alla svenska techbolag som gör affärer i Brasilien. En tech-hubb, helt enkelt. 

”Jag sade att det nog var rimligt att få ihop det på tolv månader. Men då avbröt kungen mig och frågade ’varför inte på sex månader?’”, säger Joakim Pops. 

Som tur är var hans förslag inte oöverlagt.

Tillsammans med Ola Ahlvarssons Epicenter har Joakim Pops redan förberett för en svensk-brasiliansk tech-hubb i Sao Paulo. 

”Vi har kommit långt i förberedelserna med Epicenter Stockholm. Tanken är att exportera deras framgångsrika koncept till Sao Paulo. Om kungen får som han vill har vi inom ett år ett Epicenter Sao Paulo, där svenska techbolag sitter tillsammans med brasilianska”, säger Joakim Pops. 

Planerna är så pass långt gångna att ett hus finns tillgängligt. Nu gäller det att teckna upp tänkbara hyresgäster för att satsningen, med sin kungliga välsignelse, ska bli verklighet. 

”Det är ett jättefint och stort hus mitt i Sao Paolo. Vi har redan ett antal bolag som vill vara med, men eftersom det är stort behövs ganska många företag”. 

Vad blir er del i detta?

”Webrock Ventures blir medgrundare och investerare i Epicenter Sao Paulo. Det är inte en investering vi hade tänkt att göra, men vi tycker att det är en viktig pusselbit i ekosystemet att göra det roligt och lätt för svenska techbolag att komma till Brasilien". 

Braslien har under 2015 och 2016 varit inne i en allvarlig recession, där ekonomin har krympt. Den politiska turbulensen har också varit stor.

Joakim Pops menar dock att landet ändå bjuder stora möjligheter för svenska techbolag. 

”Visst har det varit både politiska och ekonomiska problem, men internetmarknaden är fantastisk. Landet har 140 miljoner internetanvändare, en hög smartphonepenetration och mycket högt användande av sociala medier. Det finns stora möjligheter”, säger Joakim Pops.

Runda-bords-samtalet i förra veckan arrangerades av en sammanslutning kallad ”Team Sweden”. Där ingår Sveriges ambassadör i Brasilien Per-Arne Hjelmborn, Svenska Handelskammaren, Business Sweden och Svenska konsulatet.

”Kungen är en fantastisk marknadsföringskraft, vilket skapar otroliga värden för Sverige utomlands. Det är kul att ’team sweden’ bjuder in kungen för att stötta de svenska techbolagen precis som man tidigare har gjort med de traditionella industribolagen", säger Joakim Pops.  

Nyfiken på vad Webrock Ventures gör i Brasilien? Läs mer här

Läs fler artiklar
LÄS MER