Svenska auktionsplattformen Auctionet klubbar hem helt auktionshus

Auctionet
Svenska auktionsplattformen Auctionet klubbar hem helt auktionshus

T.v. Uppsala Auktionshus. T.h. Axel Johnsons Antonia Ax:son Johnson, Caroline Berg, Niklas Söderholm samt Jonas Nordlander och Filip Engelbert Foto: TT / Press

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Den digitala auktionsplattformen Auctionet.com köper upp auktionshuset Craaford auktioner.

Till skillnad från exempelvis konkurrenten Barnebys, som tillhandahåller en plattform där kunderna kan söka runt bland de traditionella auktionshusens produkter, har Auctionet tagit fram ett system där auktionshus kan hantera hela sin verksamhet. Via bolagets plattform säljs föremålen som kommer från dödsbon, privatpersoner och samlare.

Bland bolagets investerare återfinns bland annat de svenska Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, Axel Johnson-gruppens riskkapitalbolag D-Ax och ägarfamiljen bakom Otto Group.

Nu står det klart att Auctionet köper auktionshuset Crafoord Auktioner av ägaren Uppsala Auktionskammare.

“Det ligger egentligen inte i vår linje att köpa auktionshus men det här var en bra affär. Uppsala auktionskammare ville fokusera mer på konst och då såg de oss som bästa köpare när det här inte riktigt passade in hos dem”, säger Niklas Söderholm, vd och grundare på Auctionet till Breakit.

Uppsala auktionskammare säljer verksamheten eftersom de, enligt ett pressmeddelande, vill fokusera på internationella auktioner med dyrbar konst och antikviteter.

Crafoord å andra sidan sysslar mest med volymprodukter i en lägre prisklass.

Hur mycket Auctionet betalar för bolaget vill Niklas Söderholm inte avslöja.

“Det finns andra i branschen som är duktiga på att värdera bolag extremt högt. Här är det en mer nykter värdering”, säger han.

“Vi går först in som ägare 100 procent men kommer ta in folk som jobbar med bolaget som delägare. Vi kommer även att komplettera och sätta in mer personal - men det blir fortfarande entreprenörerna som driver det”, säger Niklas Söderholm.

Auctionet grundades 2011 av vd:n Niklas Söderholm tillsammans med en grupp tidigare anställda på auktionshuset Bukowskis. Bolaget tog nyligen in 7 miljoner kronor i riskkapital till en värdering på 100 miljoner kronor.

Då flaggades det för att pengarna skulle användas till bolagets utlandsexpansion. I dagsläget har bolaget ett tiotal auktionshus i Tyskland som kunder samt en handfull i andra länder. I Sverige används tjänsten av 20 auktionshus.

2015 visade Auctionet en nettoomsättning på 23 miljoner kronor, vilket var en ökning med 40 procent jämfört med året innan år. Bolaget gjorde samtidigt en förlust på närmare 11 miljoner kronor förra året.

Under 2016 omsatte bolaget ungefär 32 miljoner kronor med ett fortsatt negativt resultat.

Jonas de Lange har bidragit till den här artikeln.

Läs fler artiklar
LÄS MER