Front Office köper ut miljardären Peter Gyllenhammar

FrontOffice PGAB Refirce
Front Office köper ut miljardären Peter Gyllenhammar

Johan Lund, vd på FrontOffice. Foto: Flickr/:http://401kcalculator.org / Press

Finwire / Breakit

Peter Gyllenhammar skulle ge Front office 200 miljoner att investera i krisbolag. Nu köps miljardären ut från det gemensamma investmentbolaget.

För närmare ett år sedan inledde rekonstruktionsbolaget Front office ett samarbete med miljardären Peter Gyllenhammar. Genom det samägda bolaget Refirce kapital skulle Peter Gyllenhammar satsa 200 miljoner kronor som Front office kunde förvalta åt honom.

Front offices affärsidé bygger på att köpa upp företag, ofta startups, i kris och vända dem.

”Vi kommer att scanna marknaden på bolag som går dåligt, men som har potential. Sedan går vi in och finansierar. Det kommer framför allt vara bolag som vi genomfört rekonstruktion på, men även ett och annat techbolag kommer att hamna där”, sade Johan Lund, vd på FrontOffice, då.

Nu köper Front Office ut det samägda investmentbolaget från PGAB – Peter Gyllenhammars bolag. Helt avslutat är dock inte samarbetet.

"Vi kan konstatera att det har visat sig onödigt kostsamt och tungrott att bygga en särskild struktur och beslutsprocess kring det med PGAB samägda investmentbolaget Reficere Kapital AB och att vi därför gemensamt beslutat att istället samarbeta på ad hoc-basis kring de projekt som kontinuerligt utvärderas", kommenterar Johan Lund, vd på Frontoffice, i ett pressmeddelande.

I samband med att det exklusiva avtalet mellan Front office och PGAB upphör så förvärvar styrelsen i Front office samtliga de preferensaktier som PGAB innehar i Front office.

Styrelsen bestående av advokat Tommy Ekholm, advokat Rolf Åbjörnsson och vd Johan Lund köper till lika delar ut preferensaktierna i Front office av PGAB till kursen 3,61 kronor per aktie till en sammanlagd köpeskilling om drygt 5,1 miljoner kronor, inklusive upplupen preferensutdelning.

De nya innehavarna av preferensaktier avser snarast att omvandla dessa till B-aktier, vilket innebär att bolaget sparar in 300.000 kronor årligen för utdelningspreferensen.

Front office är noterat på aktiehandelsplatsen Nordic MTF och har ett börsvärde på 48 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER