IT-professorn Arne Andersson säljer sitt snillebolag – cashar in 100 miljoner

Trade Extension
IT-professorn Arne Andersson säljer sitt snillebolag – cashar in 100 miljoner

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Arne Andersson belånade huset för att köpa ut sina riskkapitalister. Det visade sig vara en bra affär.

Någon månad efter IT-kraschen 2000 drog Arne Andersson igång sitt mjukvarubolag Trade Extensions tillsammans med sina gamla forskarkollegor från Uppsala universitet, Mattias Willman och Fredrik Ygge. I det läget var tillgången på riskkapital i det närmaste obefintlig.

“Det var en bra tid att starta på. Har du inte en massa kapital är det ingen risk att du blir fet och lat. Vi lärde oss från början att hushålla med pengarna”, säger Arne Andersson.

Han är professor i datalogik, eller “IT-professor” som Arne Andersson själv titulerar sig, och expert på algoritmer. Det är också ett antal algoritmer som ligger till grund för Trade Extensions tjänst som skapats för att optimera stora upphandlingsprocesser.

“Vi hanterar väldigt stora datamängder och min specialitet är algoritmer. Men det finns ingen magi som löser problemet utan tusentals trix”, säger Arne Andersson.

Idén till tjänsten grundar sig från början i ett forskningsprojekt inom energidistribution som Arne Andersson jobbade med på universitetet:

“Det ledde oss in på ett system för budgivning i komplexa marknader. I början jobbade vi mot elbörser men styrde sedan in systemet på att optimera upphandlingar för stora företag. Idag har vi en rad multinationella företag som kunder”, säger han.

För honom personligen har entreprenörsresan med Trade Extensions varit förenat med ett rejält risktagande. Fyra år efter starten var han med och köpte ut några av de tidiga investerarna.

“Vi har aldrig tagit in några stora summor i kapital men 2004 var det några som ville sälja. Då tog jag ett lån på huset för att kunna öka min andel i bolaget”, säger Arne Andersson.

Med facit i hand skulle det visa sig vara värt risken många gånger om för Arne Andersson. För nu köper nämligen det börsnoterade amerikanska bolaget Coupa upp Trade Extensions. Prislappen hamnar på 45 miljoner dollar eller motsvarande 408 miljoner kronor. Arne Andersson är störst enskilda ägare i Trade Extensions med dryga 25 procent av aktierna och kan alltså inkassera lite drygt 100 miljoner kronor. Hans medgrundare Mattias Willman och Fredrik Ygge får nöja sig med ungefär halva summan var.

“De bodde inte i hus och kunde inte ta något lån så jag köpte en del av deras aktier också”, säger Arne Andersson.

Vad ska du göra med pengarna?

“Jag vill se dem först (skratt). Nej, men det blir väl att jag placerar dem helt enkelt. Fast jag tror inte jag kommer börja investera i startups, det har jag inte tid med – jag kommer ju jobba kvar i bolaget som ansvarig för den svenska verksamheten”, säger Arne Andersson.

Läs fler artiklar
LÄS MER