Sök

Trade Extensions algoritmer gör upphandlingar enkla – nu köps bolaget för 400 miljoner

Trade Extension

Arne Andersson, högst upp till vänster, Garry Mansell, vd, nedre vänstra hörnet. Per Hjelm, styrelseordförande, till höger.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Svenska Trade Extension förvärvas av det börsnoterade mjukvarubolaget Coupa.

Uppsala-baserade Trade Extensions har skapat en mjukvarutjänst för optimering av upphandlingar. På bolagets kundlista hittar man bland annat shippingjätten Maersk och dagligvarugiganten Procter & Gamble.

2015 omsatte bolaget drygt 50 miljoner kronor.

Nu står det klart att det svenska bolaget köpts upp av amerikanska Coupa. Enligt grundaren Arne Andersson landade prislappen på 45 miljoner dollar, motsvarande 408 miljoner kronor med dagens växelkurs.

´Arne Andersson, som grundade bolaget 2000, ägde cirka 26 procent.

”Vi tre svenska grundare kontrollerar aktiemajoriteten i bolaget. 2007 gick vi ihop med ett brittiskt bolag som drevs av vår nuvarande vd Garry Mansell. Gary betraktar vi också absolut som en medgrundare”, säger Arne Andersson.

Det innebär att grundarna, med Arne Andersson i spetsen, "cashar in" över 200 miljoner kronor. 

Förutom Arne Andersson grundades bolaget av Fredrik Ygge och Mattias Willman, som båda ägde cirka 12 procent var.

Bland ägarna återfinns även riskkapitalbolaget Backstage Invest.

”Det är jättekul att vi får så mycket betalt men till skillnad från många andra startups har vi gått med vinst flera år och även gett utdelning. Tittar du på omsättning och resultat är det priset inte överdrivet hög”, säger Arne Andersson.

Arne Andersson är i grunden professor och specialiserad på algoritmer.

Köparen, Silicon Valley-bolaget Coupa, grundades 2006 och är ett molnbaserat mjukvarubolag med ett börsvärde på över 11 miljarder kronor.

Läs mer