Sök

Så går det för Willard Ahdritzs svenska musik-techbolag Kobalt

Kobalt

Willard Ahdritz. Foto: Web Summit/Flickr.

Gustaf Rosensköld

Gustaf Rosensköld

Reporter

Världsstjärnor som Max Martin och Skrillex har signat hos det svenskgrundade musik-techbolaget Kobalt. Nu visar nya dokument hur det egentligen går för det hajpade musikförlaget.

Musikbolaget Kobalt har utvecklat en plattform som ger avancerade möjligheter för rättighetsinnehavare att hålla koll på var och när deras musik spelas, för att på så sätt kunna se till att få korrekta utbetalningar.

Rättighetsinnehavarna kan själva kontrollera de 700.000 (!) olika intäktskanaler som en enskild låt har – och se exakt var pengarna därefter tar vägen.

Bland bolagets investerare finns bland andra Google ventures.

I dag är Kobalt ett miljardbolag som representerar artister som Max Martin och Skrillex. I höstas köpte Kobalt dessutom upp holländska konkurrenten Fintage house, en affär som gjorde att man kunde lägga till bland andra Katy Perry, Bruce Springsteen och Britney Spears i sin “neighbouring rights”-katalog. Det innebär rättigheter för när musik spelas på breda plattformar som radio och tv.

Och färska siffror visar att saker verkar gå i rätt riktning för det digitala musikförlaget.

Under det räkenskapsår som avslutades i juni förra året omsatte bolaget 260 miljoner dollar – en ökning på 15 procent från året innan. Bolaget redovisade samtidigt en förlust efter skatt på 19,5 miljoner dollar, skriver sajten Music business worldwide, som tagit del av handlingar från brittiska bolagsverket.

Det kan jämföras med året innan, då förlusten landade på 26,9 miljoner dollar.

Sajten skriver att bolaget lyckats kapa sina administrationskostnader med nästan 25 procent, samtidigt som förlusten späs på av – för bolaget ofördelaktiga – valutakursändringar.

Kobalt satsar framöver på snabb tillväxt och bolaget skriver att man just nu för dialog med nya och gamla investerare för att det ska kunna bli så.

"Ledningen bedömer att bolaget skulle kunna vara kassaflödespositivt idag utan någon ytterligare finansiering, men det skulle hämma bolagets tillväxtplaner", skriver man.

Läs historien om svenskens miljardbygge här.

Läs mer