Acnes ordförande Mikael Schiller in i Sportamores styrelse

Sportamore Mikael Schiller Acne
Acnes ordförande Mikael Schiller in i Sportamores styrelse

Mikael Schiller. Foto: Acne studios.

Gustaf Rosensköld

Reporter

Blir styrelseledamot i svenska e-handelsraketen.

När klädkollektivet som skulle bli Acne studios startade 1996 existerade ingen e-handel. I dag utgör den egna e-handelsförsäljningen runt 15 procent av bolagets totala omsättning – och är också bolagets “absolut snabbast växande distributionskanal”, enligt Mikael Schiller, tidigare vd i Acne studios och i dag arbetande styrelseordförande.

Under det brutna räkenskapsår som avslutades i augusti 2016 omsatte Acne-koncernens kläddel 1,8 miljarder kronor med en vinst på en kvarts miljard.

“Vad som kommer att hända är att brick and mortar-butikerna kommer smälta ihop mer och mer med e-handeln. Till exempel genom att du köper på nätet och hämtar ut i butik och tvärtom”, säger han kring branschen i stort.

Sina e-handelskunskaper är något Mikael Schiller framöver kommer få möjlighet att dela med sig av.

Nu står det nämligen klart att han kliver in som styrelseledamot i e-handelsraketen Sportamore, som under hösten gått starkt på Stockholmsbörsen – en utveckling som sannolikt hänger ihop med den generella uppgången för e-handelsbolag. Under 2016 omsatte Sportamore drygt 700 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 18,2 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 2015 då bolaget omsatte en halv miljard med en förlust på 40 miljoner.

“För mig är det jätteintressant att se hur de som är riktigt slipade på e-handel jobbar och vad som är viktigt för dem”, säger Mikael Schiller.

I Sportamore har han sett en vilja att prova nya lösningar och ett bra ledarskap.

“Styrelsens viktigaste jobb är att tillsätta och avsätta vd, därför tycker jag att det är viktigt att träffa vd:n (Johan Ryding, reds. anm.). Det gjorde jag – och jag gillade honom”, säger Mikael Schiller.

Några egna aktier i Sportamore äger han inte sedan tidigare. Något det kan bli ändring på nu.

“Det handlar i så fall inte om någon stor investering, men lite aktier kommer jag väl köpa.”

Uppdatering: I en tidigare rubrik skrev vi att Mikael Schiller startade miljardbolaget Acne, korrekt är att han kom in några år efter grundarna och var med på att bygga upp bolaget. /Redaktionen

Läs fler artiklar
LÄS MER