Svensk sökmotor får kapital från handelsjätten Axel Johnson - nu väntar världen

Svensk sökmotor får kapital från handelsjätten Axel Johnson - nu väntar världen

Loop54:s vd Robin Mellstrand får in riskkapital från Axel Johnson-koncernen som leds av Mia Brunell Livfors.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

”Stockholm och Sverige räcker inte för oss”, säger Loop54:s vd och grundare Robin Mellstrand.

En sökmotor nischad mot e-handeln - det är handelsjätten Axel Johnsons senaste investering i startupsektorn.

Tillsammans med bland annat statliga Almi invest och affärsängeln Erik Byrenius (medgrundare till Online Pizza) går Axel Johnson, via sitt delägda riskkapitalbolag D-Ax, in med 5 miljoner kronor i sökmotorn Loop54. 

Nyheten rapporterades först av papperstidningen Dagens industri (bakom betalvägg) på måndagskvällen men vi på Breakit ville så klart ha egna kommentarer till affären från entreprenörerna bakom Loop54. Senare på måndagskvällen fick vi också tag på vd:n och medgrundaren Robin Mellstrand som berättar att expansionen redan startat som en direkt följd av kapitalanskaffningen.

”För två veckor sedan var vi fyra anställda, i dag är vi sju anställda så nu växer vi fort”, säger han.

Grundidén bakom Loop54 är en algoritm som gör sökningarna på e-handelssajter mer precisa. När kunderna får lättare att hitta produkterna ökar försäljningen - så är i varje fall pitchen mot e-handlarna.

”Människor söker samma produkt med olika ord. Ta knäckebröd till exempel. Någon skriver just knäckebröd, en annan hårt bröd en tredje Falu rågrut. Vår sökmotor ger träff i alla fallen”, säger Robin Mellstrand.

Redan för ett år sedan tackade han och de andra i teamet bakom Loop54 nej till extern finansiering.

”Vi kände oss inte riktigt redo då. men nu har vi en produkt som funkar fullt ut och vi har också flera riktiga kunder. Då var det läget att gasa och inte bara växa organiskt”, säger Robin Mellstrand som räknar med att omsättningen i år kommer att dubblas till knappa 7 miljoner kronor.

Grundarna till Loop54 behåller aktiemajoriteten i bolaget och siktar de närmaste 18 månaderna på en internationell expansion.

”Stockholm och Sverige räcker inte för oss. Nu ska vi visa att vår produkt håller inte bara i Sverige utan också utomlands. Nästa steg blir att skala upp verksamheten ytterligare och då behöver vi göra en finansieringsrunda till”, säger Robin Mellstrand.

Axel Johnson är huvudägare till en koncern med en omsättning på över 60 miljarder kronor. Här ingår bland annat Hemköp, Åhlens och Willys. Samtidigt som investeringen i Loop54 annonseras tillträder också Mia Brunell Livfors (bilden) som vd i Axel Johnson. Hon var tidigare koncernchef i Kinnevik med stora e-handelsintressen i bland annat Zalando och Rocket internet. När Mia Brunell Livfors utsågs till vd för Axel Johnson-koncernen spekulerades det i att handelsjätten på sikt skulle få ett tydligare digitalt fokus.

Via D-Ax har Axel Johnson-koncernen hittills investerat i en handfull digitala bolag som auktionssajten Auctionnet och magasinstjänsten Ztory.

På tisdagsmorgonen kommenterade också de nya investerarna affären i ett pressmeddelande. Först ut var D-ax:s Christopher Persson:

"Vi anser att grundarna av Loop54 är bland de bästa entreprenörerna i Sverige just nu. På ett innovativt sätt, löser de ett stort problem i en växande marknad både i och utanför Sverige. Vi tror att de flesta e-handlare kan förbättra sin konvertering med hjälp av deras lösning", säger han i en kommentar.

Johan Crona på Almi Invest är också entusiastisk:

“Loop54 har knäckt koden för att tillämpa topic-modeling för sökteknologi inom e-handel där snabbare konvertering, bättre produktsök och nöjdare kunder är resultatet. Bolaget har snabbt etablerat sig med prestigekunder och investeringen ska användas till att bl a anställa säljare och expandera bolaget internationellt.”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER