Flera döda och skadade – 39-åring misstänkt för terrorbrott

Attentatet på Drottninggatan
Flera döda och skadade – 39-åring misstänkt för terrorbrott

Polisens avspärrningar kring Åhlens och på Drottninggatan i Stockholm kvarstår på lördagsmorgonen. Spåren av terrorattacken syns tydligt. Foto: Anders Wiklund / TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Fyra människor har dödats och 15 skadats i attentatet i centrala Stockholm. En 39-årig man har anhållits, misstänkt för terrorbrott genom mord.

En lastbil körde strax före 15.00 på fredagseftermiddagen in i människor på Drottninggatan i Stockholm. Lastbilen körde till sist in i varuhuset Åhléns city.

På fredagskvällen sade polisen att fyra människor dödats och minst 15 skadats.

Aftonbladet uppgav strax efter 20.00 att en man gripits i Märsta i en insats av Nationella insatsstyrkan. Vid 20.30-tiden bekräftades uppgiften av polisen.

"Vi bekräftar att en person är gripen misstänkt för någon inblandning i det här", sade Lars Byström vid Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet är det en 39-årig man som gripits. Mannen ska vara folkbokförd i en Stockholmsförort och vara uzbekisk medborgare. Han ska också ha lagt upp propagandafilmer för terrororganisationen IS på sin Facebook-sida.

39-åringen anhölls senare under natten till lördagen, Han är misstänkt för terrorbrott genom mord, på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. Det skriver Åklagarmyndigheten på sin sajt.

Tidigare under fredagskvällen sade statsminister Stefan Löfven i ett tal:

"Terroristerna kan aldrig besegra Sverige. Vårt budskap är klart. Vi tänker aldrig kuva oss. Vi tänker inte vika oss. Ni kan aldrig någonsin vinna".

Direkt efter talet, då statsministern också svarade på frågor från medier, begav sig Stefan Löfven till attentatsplatsen på Drottninggatan där han lade ner blommor.

Läs fler artiklar
LÄS MER