Högtalarstartupen Aifi får in 23 miljoner – från travmiljonärer och DJ:s

Breakit - Högtalarstartupen Aifi får in 23 miljoner – från travmiljonärer och DJ:s

Victor Isaksen med sina stapelbara högtalare. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Reporter

Karlstadstartupen Aifi gjorde stor succé på elektronikmässan CES. Nu tar bolaget in kapital för att kunna möta efterfrågan.
“Vi räknar med att omsätta 30 miljoner i år”, säger Victor Isaksen, medgrundare av bolaget bakom den nya högtalaren.

Aifi kan beskrivas som en modulär högtalare. Det innebär i korthet att en användare med flera enheter kan stapla de på varandra och få kraftigare ljud, utan att ljudets kvalitet påverkas negativt. En särskild AI-teknik i varje högtalare anpassar bland annat vad varje enhet spelar för att ge en kompletterande ljudbild.

Tidigare i år åkte bolaget till världens största elektronikmässa CES i Las Vegas för att lansera produkten. Ett drag som visade sig bli en riktig succé för Karlstadsbolaget.

Grundaren Victor Isaksen berättar att bolaget vid mässans öppnande pekades ut som ett av de bästa bolagen inom högpresterande ljud eller bild.

Det ledde till att bolaget fick avsevärt fler besökare än väntat till sin demo-svit, där de visade upp produkten.

“Vi var inte beredda alls på det. Andra dagen fick vi sätta vår ekonomichef som dörrvakt och tredje dagen var det helt galet. Vi ville inte ha mer än 8-10 personer i taget där inne så vi verkligen kunde ta oss tiden att visa och förklara produkten”, säger Victor Isaksen.

Han är styrelseordförande och medgrundare av Sound Dimensions, bolaget bakom Aifi.

Efter hajpen på CES har bolaget fått fler förfrågningar än de kan hantera.

“Vi räknar med att omsätta 30 miljoner i år”, säger Victor Isaksen

För att kunna skala så snabbt som marknaden vill tar bolaget nu in 23 miljoner kronor i kapital från en rad affärsänglar.

“Det är en del personer från Norge, sedan är det änglar från Karlstad och Stockholm också”, säger Victor Isaksen.

Några namn vill han inte avslöja men han säger att personerna framför allt kommer från event och musikbranschen samt trav.

“Det är inga kuskar men folk som är travintresserade. Jag jobbade som vd på Färjestadtravet så det är kontakter både därifrån och från Stockholm”, säger han.

Vad bolaget värderas till i affären framgår inte.

Läs fler artiklar
LÄS MER