Hexagons chefsjurist har investerat i Ola Rolléns Greenbridge

Breakit - Hexagons chefsjurist har investerat i Ola Rolléns Greenbridge

Foto: TT

Finwire / Breakit

Hexagons chefsjurist Johnny Andersson har investerat i arbetskollegan Ola Rolléns investeringsföretag Greenbridge.

Det skriver Dagens Industri med hänvisning till handlingar från Bolagsverket på kanalön Jersey.

Investeringen har gjorts genom Marlinspike Hall med säte i Helsingborg och vars aktier ägs enbart av Johnny Andersson.

Johnny Andersson själv har bekräftat uppgifterna efter att Dagens Industri i flera veckor försökt få svar.

Han beskrev investeringen som en av de mest långsiktiga industriella som man kan göra och att den också har godkänts av Hexagons styrelse.

Johnny Andersson avböjde däremot att ge svar på hur mycket han investerat i Greenbridge. Han sade att det handlar om en privatekonomisk investering.

Ola Rollén, som är en flitig techinvesterare i bolag som Fingerprint och Neo Technologies, har samtidigt informerat affärstidningen om att flera andra medarbetare inom Hexagon ska ha valt att göra placeringar i Greenbridge.

”Ett fåtal Hexagon-anställda har beslutat att investera privat i Greenbridge. Dessa medarbetare är bara passiva investerare och har ingen operationell involvering i Greenbridge”, skrev Ola Rollén.

Greenbridge drogs igång 2015 med en kapitalbas på 300 miljoner kronor. För kapitalet stod Ola Rollén men även Hexagons ägare Melker Schörling fanns med som investerare. Under hösten häktades Ola Rollén skäligen misstänkt för insiderhandel i norska Next Biometrics. Köpen gjordes via investeringsbolaget Greenbridge Partners och uppgick till 100 miljoner kronor. För några veckor sedan stod det klart att Rollén åtalas i Norge för händelserna.

Dagens Industri menar att uppgifterna om att chefsjuristen Johnny Andersson är med som investerare i Greenbridge är uppseendeväckande på flera sätt. Det handlar bland annat om att Hexagons styrelse tillsatte en oberoende utredning efter att Ola Rollén häktats.

"Att fler i Hexagon i det tysta är involverade i Greenbridge reser ännu fler frågetecken kring hur oberoende utredningen egentligen varit. Extra pikant är att styrelsesuppleanten i Marlinspike är Mikael Ekdahl."

Mikael Ekdahl tar vid stämman i maj över ordförandeklubban i Hexagons huvudägare Melker Schörling AB. Mikael Ekdahl är också advokat vid prestigebyrån Mannheimer Swartling, där Johnny Andersson tidigare var advokat", skriver tidningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER