"Ska inte behöva vara svinrik för att nå de bästa investeringarna"

BricknodeCo-owning

Foto: Kollage Flickr/Donnie Nunley och Flickr/geraldbrazell

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Co-owning använder crowdfunding för att investera i fastigheter. Nu satsar ledningen på USA och inleder ett samarbete med betalbolaget Bricknode, för att kunna ta emot kunder som vill investera mindre belopp.

Samuel Brissman, som är medgrundare till Co-owning, säger att företaget ska gå från dagens fem fastighetsprojekt till över hundra innan årets slut.

“Vi får många förfrågningar från bostadsbolag som vill samarbeta med oss”, berättar han.

För några veckor sedan tog bolaget in riskkapital från bland andra det före detta handbollsproffset Robert Arrhenius. I februari blev företaget klart med sitt första projekt, en villa i Florida.

“Vi lyckades få en värdeökning på 20 procent”, säger Samuel Brissman.

Han är inte orolig för fallande priser efter de senaste rekordåren på bostadsmarknaden.

“Det är en fördel med att vara global och ha kunskap om branschen. Vi kan se var vi kan skapa en värdeökning, det är inget lotteri”, säger Samuel Brissman.

I Co-ownings projekt handlar det om att hitta marknader som inte redan är sönderspekulerade.

“I USA kan vi hitta pantövertaganden. I Barcelona har vi köpt lägenheter som inte har den standard som människor som kommer till Spanien från utlandet vill ha. Sedan renoverar vi och säljer”, förklarar Samuel Brissman.

Villan i Florida ägdes av 15 personer som nu investerat i en liknande fastighet och lägenheten i Barcelona ägs av 25 personer. Samuel Brissman berättar att företaget kom till som ett sätt att demokratisera investeringsprocessen i fastigheter.

“De flesta vet att fastigheter historiskt sett har varit en mycket bra investering. Vi vill sänka ribban, du ska inte behöva vara svinrik för att komma åt de bästa investeringarna”, säger Samuel Brissman.

Hittils har det minsta beloppet som kunder har kunnat placera i ett projekt varit 15.000 kronor, men nu har Co-owning börjat ett samarbete med Bricknode. Bricknode gör betallösningar för en rad företag företag som till exempel nätmäklaren Avanza.

“Nu kommer vi att kunna ta emot ännu mindre investeringar”, säger Samuel Brissman.

Enligt Samuel Brissman ska Co-owning så småningom också kunna erbjuda en andrahandsmarknad för ägandet i fastigheterna.

“Vi vill bli ett Avanza för onoterade fastighetsaktier”, säger Samuel Brissman.

Men det ligger i framtiden. Den närmaste tiden säger Samuel Brissman att fokus kommer att ligga på att slipa på företagets modeller och interna system. Men att ta sig in på den amerikanska marknaden är den största utmaningen just nu. Det finns flera liknande företag i USA som använder crowdfunding för att investera i fastigheter lokalt.

“Fastighetsbranschen är världens största bransch. Vi kommer att se crowdfundingsajter för företag som poppar upp som popcorn. På sikt kanske vi kan ha samarbeten med andra”, säger Samuel Brissman.

Läs mer