Piraten Peter Sundes startup Flattr köps upp – av tysk adblocker-tjänst

Breakit - Piraten Peter Sundes startup Flattr köps upp – av tysk adblocker-tjänst

Peter Sunde är medgrundare till Flattr. Foto: Yvonne Åsell/SvD/Scanpix.

Gustaf Rosensköld

Reporter

Peter Sundes startup Flattr köps upp av bolaget bakom adblocker-tjänsten Adblock plus.

Mikrodonationstjänsten Flattr drogs igång redan 2010 av Pirate bay-medgrundaren Peter Sunde och medieproducenten Linus Olsson.

Deras urspungliga idé var enkel: att genom en Flattr-knapp – ungefär som Facebooks like-knapp – låta användare skänka pengar till innehållsskapare på nätet.

Den stora succén har uteblivit.

Men i fjol stod det klart att Malmöbolaget inlett ett samarbete med tyska Eyeo, bolaget bakom omstridda adblocker-tjänsten Adblock plus. Tillsammans samarbetar de sedan dess kring “Flattr plus” – en tjänst som liknar ursprungliga Flattr, men i stället kretsar kring ett webbläsartillägg som automatiskt fördelar pengar till sajter användaren besöker.

Tanken är att på sikt baka in Flattr i Adblock plus, sa Flattr-medgrundaren Linus Olsson till Breakit i fjol.

Breakit kunde senare avslöja att Eyeo dessutom investerat 2,8 miljoner kronor i Flattr. Och nu står det alltså klart att Flattr har köpts upp av Eyeo, rapporterar Techchrunch.

"Det här innebär att vi får resurserna och förutsättningarna att bygga den saknade pusselbiten för en hållbar innehållsproduktion på internet: ett betalsystem på både konsumenters och producenters villkor", skriver Flattr-medgrundaren Linus Olsson, som inte vill kommentera affärens storlek, i ett mail till Breakit.

Han skriver också:

"Det här är det logiska steget för att kunna uppnå de mål som vi alltid försökt nå. Detta ger oss förutsättningarna vi letat efter och användarbasen att nå dit. Under den tid vi nu samarbetat har vi förstått att vi strävar efter samma mål och att göra detta tillsammans på riktigt är det bästa sättet."

Eyeo grundaren Till Faida säger i en kommentar:

“Det här hjälper oss att nå vår vision om att låta hundratals miljoner användare välja hur de vill betala för det innehåll de konsumerar. Det här är en game-changer.”

Flattr kommer fortsatt att ha sitt kontor i Malmö. Medgrundaren Linus Olsson kommer fortsätta leda Flattrs utvecklingsarbete, medan Pirate Bay-grundare Peter Sunde kommer att ta en roll som rådgivare. Enligt Linus Olsson innebär affären att teamet i Malmö kommer bli större.

Flattr har sedan tidigare fått in riskkapital från Passion Capital och Federico Pirzio-Biroli.

Vi har tidigare berättat historien om Flattr – måsteläsning för dig som är nyfiken.

Läs fler artiklar
LÄS MER