Sök

Sup46:s vd ger tummen upp till sommarföretagande för unga

Foto: Flickr/Stingsthlm

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Moderaterna i Stockholm vill att ungdomar ska starta eget i stället för att söka sommarjobb. Hur det ska gå till? Genom att erbjuda dem 2.000 kronor och ett antal coachtillfällen.

Jessica Stark är vd på startuphubben Sup46 i Stockholm och har suttit med i jurygrupper för Ung företagsamhet. Hon säger att förslaget, som först rapporterades om i Svenska Dagbladet, kan vara en bra idé.

“Även om det har blivit en stor ökning av hur många ungdomar som får sommarjobb är det tydligt att det är få som får det”, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt att det finns en urvalsprocess så att det verkligen finns ett engagemang hos de ungdomar som får stödet.

“Det är viktigt att det är duktiga coacher också, särskilt när det handlar om ungdomar. Det är alltid farligt om sådant här bara används för att snygga till siffrorna”, säger Jessica Stark.

Hon tycker att det generellt sett behövs en attitydförändring i samhället kring jobb.

“Det här kan vara ett sätt att engagera och inspirera unga till att skapa sig ett jobb, inte bara få jobb. Det är viktigt att satsa på entreprenörskap och digital kunskap tidigt, redan i förskoleåldern”, säger Jessica Stark.

Enligt Jessica Stark behövs fler lärare som har erfarenhet av att dra igång egna företag.

"De måste ha den typen av kunskap för att kunna ge bra vägledning till ungdomar som startar egna företag", säger hon.

Räcker 2.000 kronor för att dra igång ett företag?

“Det är jättelite pengar. Jag läste om ett liknande projekt som Ung företagsamhet i Kalmar gjorde. Där fick ungdomarna 3.150 kronor. Men även om summan är låg tror jag att det är ett steg i rätt riktning”, säger Jessica Stark.

Läs mer