Glada toner när Propellerhead säljs – trio cashar in över 100 miljoner kronor

VerdanePropellerhead

Ernst Nathorst-Böös, Peter Jubel och Marcus Zetterquist

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Riskkapitalbolaget Verdane har köpt en majoritet av det svenska musikbolaget Propellerhead. I affären värderas bolaget till över 200 miljoner kronor, erfar Breakit.

I över 20 år har Stockholmsbolaget Propellerhead utvecklat program för att skapa musik med hjälp av datorer. Deras musikproduktionsprogram Reason används idag av såväl hobbymusiker som professionella aktörer.

“Vi var tre stycken snubbar som träffades i slutet av 90-talet och fastnade vid idén att det borde vara möjligt att göra musik på en vanlig dator utan någon extra utrustning. Vi ville packa in modernt musikskapande i en dator”, säger Ernst Nathorst-Böös, medgrundare och vd på Propellerhead.

Han själv, Marcus Zetterquist och Peter Jubel startade bolaget redan 1994 och förra året passerade omsättningen för första gången 100 miljoner kronor. Då visade bolaget samtidigt en rörelesmarginal på 30 procent - en kraftig ökning från 2015 då marginalen endast låg på 5 procent.

Ernst Nathorst-Böös förklarar den kraftiga ökningen med att bolaget 2015 fick ett nytt dotterbolag – Allihoopa.

“Det har varit som en startup inuti bolaget med vitt skilda produkter. De nya siffrorna visar hur lönsam verksamheten i Propellerhead egentligen är”, säger han.

Nu köps bolaget upp av riskkapitalbolaget Verdane, vilket sajten Di digital var först med att rapportera om.

Bolaget har idag över 40 anställda och bolaget har drivits upp helt utan externt kapital.

“Vi är ett riktigt köksbordsbolag. Vi kommer också vara kvar i bolaget, även om Verdane köper en majoritet”, säger Ernst Nathorst-Böös.

Någon köpesumma har inte kommunicerats, men enligt flera av varandra oberoende källor till Breakit värderas bolaget till minst 200 miljoner kronor i affären och Verdane köper drygt 60 procent av bolag. Det innebär alltså att de tre grundarna får dela på en bra bit över 100 miljoner när den nya ägaren går in.

Ernst Nathorst-Böös vill dock inte kommentera siffrorna.

“Det känns väldigt bra med Verdane. De är sjukt proffsiga. Nu börjar en ny tillväxtresa i bolaget”, säger han.

Bolaget har idag stor konkurrens i branschen från giganten Apple och Avid Technologies. Uppstickare som Stockholmsbolaget Soundtrap finns numera också bland konkurrenterna.

På mobilmarknaden är det dock fortfarande väldigt öppet, något Propellerhead vill ändra på.

“Det mest man gör idag sker på flera olika enheter. Det vore knasigt om man inte kunde göra samma med musikskapande. Vi vill dels exponera fler för musikskapande och dels låta de som redan är dedikerade till detta att kunna göra det på vilken skärm de än är på”, säger Ernst Nathorst-Böös.

Faktumet att bolaget har en så lång historia menar han är en stor fördel i sammanhanget. Eftersom de utvecklat mjukvara sedan slutet på 90-talet är de vana vid tröga maskiner.

“Vi är skitbra på att hantera prestandaproblem. Det är en av sakerna som utmärker oss att våra produkter är väldigt processorsnåla.”

Däremot medger han att bolaget inte kan surfa på gamla meriter när det gäller användargränssnitt.

“Vi måste tänka på det här som en helt ny designuppgift. Det kan inte flyttas direkt över från datorn. Det gäller att hålla musikerns grundmål i huvudet och tänka helt från början”, säger han.

Rådgivare i affären var Jarl securities, som är inriktade på förvärv och fusioner inom just techsektorn.

Läs mer