Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Domänkungen: Så mycket kan Amazon.se-ägaren ha cashat in

Artikel bild
Fredrik Björklund och Bingo Rimér har stor erfarenhet av handel med domäner. Foto: Claudio Bresciani/TT samt Miss Hosting.

Så mycket kan den svenska innehavaren av Amazon.se ha cashat in.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Breakit berättar i dag om den 59-åriga kvinna som av allt att döma har sålt domänen Amazon.se till amerikanska e-handelsjätten Amazon

Hon har sedan många år drivit en reklambyrå vid namn Amazon AB, och har därför haft rätt att behålla domännamnet som registrerades i slutet av 90-talet. Detta enligt regelverket hos Internetstiftelsen i Sverige, IIS, som ansvarar för internets svenska toppdomän.

Amazons enda möjliga utväg lär ha varit att betala. Breakit har konsulterat experterna för att uppskatta vad som är en sannolik prislapp. 

Fredrik Björklund har själv köpt och sålt internetadresser. Hans bolag Miss Hosting driver också en auktionsplattform där domäner köps och säljs löpande. 

Han säger att det är exremt svårt att sätta en exakt prislapp på Amazon.se.

”Men jag hade aldrig sålt den för under 1 miljon kronor. Med en duktig mäklare kan man säkert få uppemot 5 miljoner kronor”, säger Fredrik Björklund till Breakit. 

Medieprofilen Bingo Rimér är en annan känd svensk domänhandlare, i vart fall historiskt sett. 

”Det går bara att spekulera i vad Amazon har betalat. Det kan vara så att hon sålt för en miljon kronor och är nöjd med det. Men det är rimligt att tänka sig att det handlar om flera miljoner, möjligen uppemot 3 miljoner kronor”, säger Bingo Rimér.

Det som talar för en hög prislapp är att Amazon behöver domänen den dag bolaget beslutar sig för att lansera en lokal svensk version av sin e-handel. Det som däremot talar för en mer modest summa är det faktum att konkurrensen om domänen rimligtvis begränsar sig till en enda aktör. 

Marknadsvärdet för Jeff Bezos Amazon ligger för närvarande på drygt 3.800 miljarder kronor.

Den 59-åriga kvinnan har inte velat svara på några frågor om affären. Läs hela den osannolika historien här

Läs mer