Energi-startupen Eliq landar fransk kund – och får in tung rådgivare

Eliq James Monighan Håkan Ludvigson
Energi-startupen Eliq landar fransk kund – och får in tung rådgivare

James Monighan, nybliven rådgivare till Eliq. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Telefonica-veteranen James Monighan går in som rådgivare för el-startupen Eliq för att hjälpa bolaget att expandera.

Eliq är ett av flera svenska startupbolag som ska hjälpa privatpersoner att minska sin elförbrukning. Bolaget konkurrerar med bland andra Watty, som i somras fick in 28 miljoner kronor från bland annat riskkapitalbolaget EQT Ventures, och KTH-bolaget Greenely.

Eliqs idé bygger på att genom algoritmer räkna ut vad i hemmet som drar onödig el och därför hjälpa villaägare att minska elförbrukningen i hemmet.

Förra året fick bolaget in totalt 5 miljoner kronor i finansiering, från bland annat det Göteborgska investerarkollektivet CBC.

Nu visar dokument som Breakit tagit del av att bolaget nyligen tecknat ett hemligt avtal med ett franskt elbolag. När Breakit pratar med Eliqs vd och medgrundare Håkan Ludvigson vill han inte berätta särskilt mycket om samarbetet.

“Det är ett viktigt avtal för oss och vårt första i Frankrike. Vi satsar just nu på utrullning inom Europa och räknar med flera ytterligare avtal under de kommande månaderna”, skriver han i ett mejl till Breakit.

Samtidigt som man landat det nya avtalet får bolaget stöd av en ny rådgivare. Det handlar om telekomveteranen James Monighan, som tidigare varit högt uppsatt chef på Telefonica och Samsungs internet of things-bolag Smart things.

Internet of things kan kortfattat beskrivas som prylar som kopplas upp till molnet. I Eliqs fall handlar det om elmätare som kontinuerligt skickar data tillbaka till bolagets system.

“James har en närmast unik erfarenhet från både energi- och IoT-branscherna och kommer hjälpa oss i vårt strategiska arbete nu när vi expanderar i Europa”, skriver Håkan Ludvigson.

“Jag är jätteglad över att kunna bistå styrelsen i Eliq och bolagets starka tillväxt. De har ett riktigt bra team, tillgång till den senaste tekniken och levererar en fantastisk lösning som löser riktiga problem för kunderna”, säger James Monighan själv i ett pressmeddelande från bolaget.

Eliq förbereder nu en ny kapitalrunda för att skynda på tillväxten. James Monighan har än så länge inte köpt några aktier i bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER