Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Spotify gör upp med Universal – öppnar för snabb börsnotering

Artikel bild

Uppgifter: skriver nytt långt avtal.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

nyheter@breakit.se

Universal Music Group och Spotify har enats om ett långsiktigt avtal för att låta UMG:s låtar få strömmas på den svenska musiktjänsten, skriver The New York Post.

Avtalet väntar nu bara på en underskrift från de två företagens vd:ar för att bli en realitet, uppgav källor med insyn.

Avtalet beskrivs som viktigt för Spotify. Detta då bolaget hittills haft ett avtal med UMG som förlängts på månadsbasis. Med ett långsiktigt avtal nu i hamn kan bolaget fortskrida mer bestämt med sina planer på en börsnotering 2018, enligt tidningen.

Anledningen att det är bråttom för Spotifys ägare att notera bolaget är ett särskilt lån där räntorna ökar ju längre det dröjer innan bolaget sätts på börsen. Det svenska bolaget kämpar redan hårt för att minska sina förluster. 2015 gjorde bolaget en förlust på totalt 1,6 miljarder kronor.

Spotifys dispyt med musikbolagen har huvudsakligen kretsat kring intäkterna. Spotify har försökt att höja sin lönsamhet genom att få dem att acceptera en mindre bit av kakan.

Det svenska bolaget betalar redan idag lägre avgifter än sina konkurrenter. Samtidigt är de stora skivbolagen delägare i Spotify. Financial Times har tidigare rapporterat att det kan bli aktuellt för Spotify att ge skivbolagen ytterligare aktier mot att sänka avgifterna.

Under gällande avtal har Spotify betalat 55 procent av sina intäkter till skivbolagen, och ytterligare 10-12 procent till musikförlagen som företräder låtskrivarna.

Förhandlingarna med UMG har varit pågående i två år.

Spotify har 50 miljoner betalande abonnenter och ett företagsvärde på 8,5 miljarder dollar.

Läs mer