Ökar takten i Sverige – Amazon bygger tre datacenter nästa år

Amazon
Ökar takten i Sverige – Amazon bygger tre datacenter nästa år

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Mikael Damberg jublar åt beskedet.

Den amerikanska techjätten Amazon aviserar nu en större satsning på den svenska marknaden. Det är inom ramen för molntjänsten Amazon web services som satsningen görs.

Planen är att under nästa år bygga tre nya datacenter på svensk mark. I en kommentar säger chefen för Amazon web services (AWS), Andy Jassy:

”I mer än tio års tid har vi haft ett stort antal kunder i Norden som byggt sin verksamhet på AWS. Bland annat iZettle, King, Mojang och Supercell, samt några av världens mest respekterade företag som IKEA, Nokia, Scania och Telenor förlitar sig på AWS för att sköta sina affärer”.

Anläggningarna ska byggas i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm, uppger Di digital. För Amazons företagskunder kommer etableringen innebära snabbare svarstider och möjlighet att lagra sina data i Sverige.

Hur många arbetstillfällen etableringen kan tänkas innebära framgår inte.

Näringsminister Mikael Damberg välkomnar beskedet:

”Att AWS investerar i Sverige kommer att stärka vår position globalt i den digitala omvandlingen. För oss innebär handel i en modern, global och digitaliserad ekonomi mer än bara handel med varor, det handlar om handel med tjänster, om utbyte av kunskap och om fri rörelse av data”, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER