Billiga robotfonder är vår frälsning – men de kan bli för många

Sparande Lysa Fondrobotar
Billiga robotfonder är vår frälsning – men de kan bli för många

Olle Aronsson är medgrundare på Breakit.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Att maskiner nu kan sköta aktieplaceringar innebär ett viktigt steg framåt för mänskligheten. Men branschen har extrema stordriftsfördelar – och därför lär endast ett fåtal aktörer överleva på sikt.

Det är sedan länge vetenskapligt bevisat att robotar slår människor vad gäller fondplaceringar. Eftersom människor generellt är dåliga på att slå börsens index, medan robotarna följer det, så vinner robotarna nästan alltid på sikt eftersom de tar ut mycket lägre avgifter.

Trots det fortsätter aktivt förvaltade aktiefonder med orimligt höga avgifter att marknadsföras av banker och fondbolag, eftersom de tjänar stora pengar på dem.

Därför är det oerhört glädjande att inflytelserika personer i finansbranschen, som Cristina Stenbeck, Ann Grevelius och nu senast Nicklas Storåkers, satsar på robotrådgivning.

Modellerna varierar från bolag till bolag. I grund och botten handlar det dock om samma sak: Genom att låta mjukvara sköta förvaltningen kan fintech-bolagen trycka ner priset.

Men även om utvecklingen är positiv rent generellt, i synnerhet för spararna, så innebär inte det att företagen bakom fondrobotarna kommer att tälja guld med smörkniv.

Automatiserad rådgivning är en het trend just nu, vilket innebär att en lång rad aktörer vill ge sig in i branschen. Samtidigt krävs det vanligtvis väldigt höga belopp under förvaltning för att nå lönsamhet.

Ett exempel: Om du tar 0,25 procent i avgift, och behöver en omsättning runt 50 miljoner kronor för att gå runt, så krävs ett förvaltat kapital på 20 miljarder kronor.

Risken för robotrådgivarna är att de på sikt hamnar i ungefär samma situation som peer to peer-lånebolagen: De vet att de har en bra produkt men de har svårt att nå tillräckligt skala.

Jag tror dock att automatiserad rådgivning är en mycket starkare och bättre underbyggd trend än peer to peer-lån.

Bara den svenska sparmarknaden uppgår till ungefär 7.000 miljarder kronor. På sikt kommer säkert flera fondrobot-bolag att läggas ner eller slås ihop med andra företag, eftersom de inte klarat av att nå tillräcklig volym på egen hand

Men automatiserad rådgivning är här för att stanna. Tur för oss sparare.

Läs fler artiklar
LÄS MER