Det kan bli ett riktigt smutsigt slut på historien om Eniros räddning

Eniro
Det kan bli ett riktigt smutsigt slut på historien om Eniros räddning

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell pekar ut de verkliga riskerna för att nattens uppgörelse ska falla.

“Har du 1 miljon i skuld till banken och inte kan betala har du ett problem. Har du 1 miljard i skuld till banken och inte kan betala så är det banken som har ett problem”. Så lyder en gammal sanning i finansvärlden.

Sällan har väl detta illustrerats så tydligt som i fallet Eniro. Eller som en annan person med god insyn i turerna uttryckte det:

“Bankerna ville inte ha bajset i knät”.

Även om förhandlingarna pågått i månader och en lösning träffades först vid fyrasnåret på måndagsmorgonen så var utgången ganska given. Visserligen hade Eniro-lägret garderat sig med en färdig ansökan om företagsrekonstruktion som skulle skickas in till tingsrätten innan börsen öppnade om förhandlingarna inte gick i mål. Men vad hade egentligen bankkonsortiet för val?

Spelade de hårt skulle de i slutändan sitta som ägare till ett bolag som de inte under några omständigheter ville vara med och styra. Bättre då att skriva av sisådär en halv miljard av lånen och slippa få problemet i knät.

Men frågan är om uppgörelsen på tidiga måndagsmorgonen blir verklighet? Fortfarande har de sex bankernas kreditkommittéer inte gett sitt godkännande. Enligt Eniro-ordföranden Björn Björnsson är det “ren formalia”. Det må så vara, men efter det väntar det verkliga eldprovet – att få ägarna till preferensaktierna och konvertibellångivarna att ge sitt godkännande. Hittills är det bara finansmannen Mats Arnhög, som som kontrollerar 9,2 procent av preferensaktierna och 15,3 procent av det konvertibla skuldebrevet, som gett tummen upp till uppgörelsen.

Med hjälp av mäklarfirman Pareto ska Björn Björnsson nu, enligt egen utsago, “jaga fram alla ägarna” för att få dem att godkänna upplägget.

“Det är take it och leave it, jag utgår från att folk är rationella. Men vi kommer att få jobba för att få det här i land”, säger Björn Björnsson när jag talar med honom strax före lunch på måndagen.

Fortsättning följer alltså. Bankerna riskerat fortfarande att sitta med Svarte petter och i slutändan få göra skitgörat.

Läs fler artiklar
LÄS MER