Rådgivarna Eniro-krisens stora vinnare – får dela på 88 miljoner

Rådgivarna Eniro-krisens stora vinnare – får dela på 88 miljoner

Till höger Stefan Erneholm och Stefan Haskel.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Här är advokatbyråerna och bankirerna som tjänar mest på räddningsaktionen.

Eniros ledning och de sex bankerna som tillsammans lånat ut nästan 1,5 miljarder kronor till sökbolaget har under flera månader slitit för att få till uppgörelsen som sent i natt var på plats. Vid sin sida har båda parterna haft en mängd finansiella och juridiska rådgivare. Av morgonens pressmeddelande framgår att Eniro jobbat nära rådgivaren Erneholm Haskel och att mäklarfirman Pareto hjälpt till med transaktionerna runt uppgörelsen. Vidare har Eniro anlitat advokatbyråerna Nord Advokater, Ramberg Advokater och Gernandt & Danielsson Advokatbyrå. Dessutom har bankkonsortiet med de sex bankerna haft sina rådgivare, sannolikt är det bankernas egen expertis som främst anlitats.

Tillsammans kan Eniros och bankernas rådgivare nu dela på hela 88 miljoner kronor. Notan får Eniros aktieägare stå för. Finansmannen Mats Arnhög, som kontrollerar 9,2 procent av preferensaktierna och 15,3 procent av det konvertibla skuldebrevet, låter luttrad när han kommenterar den saftiga notan från rådgivarna:

“Man kan diskutera om det är rimligt och jag kan förstå din reaktion. Jag tycker att det är mycket pengar. Alla sådana här avtal är konstruerade så att finansiärerna fakturerar vidare sina kostnader till låntagaren”, säger han och fortsätter:

“Du måste alltid se till vad som är viktigaste och sådana här situationer är komplexa. Men det är extremt dyrt, så är det”, säger Mats Arnhög.

Läs fler artiklar
LÄS MER