Svenska riskkapitalister riskerar privat miljardsmäll

Breakit - Svenska riskkapitalister riskerar privat miljardsmäll

Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

1,6 miljarder kronor ur deras egna plånböcker står på spel. Nu väntar några av landets mest kända riskkapitalister på ödesdomen.

Det är Svenska Dagbladet som i dag berättar om Skatteverkets omfattande jakt på svenska riskkapitalister. 

Totalt kräver skatteverket 1,6 miljarder kronor, i upptaxering och skattetillägg, från ett stort antal svenska riskkapitalister. Det handlar om en mängd rättsprocesser och dom från kammarrätten väntas komma senast den 18 april. 

Tvisten gäller inte riskkapitalbolagens skatter, utan de enskilda riskkapitalisternas enskilda deklarationer. 

I korthet menar Skatteverket att förtjänsten vid lyckade investeringar, så kallad ”carried interest”, ska beskattas som tjänsteinkomst. Riskkapitalisterna själva vill att vinsten ska beskattas som kapitalvinst – vilket ger en betydligt lägre skattesats. 

Efter att ha förlorat ett antal sådana mål i domstol har Skatteverket nu, enligt SvD, prövat en ny strategi. 

Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning, säger till SvD att riskkapitalisterna ska beskattas som fåmansföretagare enligt de omvittnat snåriga 3:12-reglerna. 

”Det har bedömts att det inte var lön. Då är det utdelning”, säger Tomas Algotsson till SvD och fortsätter: 

”Vår tolkning av reglerna är att det bör skattas enligt 3-12, det har vi fört fram till domstolen. Nu är det domstolen som har avgörandet”. 

Kammarrätten är andra instans i dessa ärenden. Om riskkapitalisterna förlorar kan de överklaga till högsta förvaltningsdomstolen. Där krävs dock prövningstillstånd. 

Enligt SvD är riskkapitalister från bolag som EQT, Altor, Nordic Capital och IK med i Skatteverkets process, som potentiellt kan få verkningar för hela branschen. 

Läs fler artiklar
LÄS MER