Alexandra Björk vill vara prinsessan Victoria: "Jag gillar balansen krav och möjligheter"

Venture Cup
Alexandra Björk vill vara prinsessan Victoria: "Jag gillar balansen krav och möjligheter"

Alexandra Björk, regionchef på Venture Cup. Foto: press samt TT

Jonas de Lange

Reporter

Alexandra Björk, nybliven regionchef på Venture Cup, berättar om önskan att leva som en kunglighet och varför hon inte kan leva utan internet.

1. Vad sysslar du med?

“Jag är regionchef på Venture Cup Väst och hjälper entreprenörer att förverkliga sina affärsidéer.”

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

“Då skulle jag antagligen driva en startup i någon form eller så skulle ja ha en liknande roll på ett annat bolag. Jag brinner verkligen för mitt jobb och ser det som ett extremt medvetet val.”

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

“Uppfinningar som kan bota sjukdomar som vi dag inte kan råda bot på tycker jag är viktiga. Allt av värde blir så otroligt meningslöst när man själv eller någon nära blir allvarligt sjuk. Att inga barn någonsin skulle få ett cancerbesked eller åtminstone att det skulle finnas ett botemedel som minimerar ett lidande, det ser jag fram emot.”

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

“Folk som systematiskt skyller ifrån sig och hittar på ursäkter ogillar jag starkt. Det känns extremt kontraproduktivt och säger mycket om individens oförmåga att ta ansvar. Även människor som börjar varje mening med: ”det här kommer inte att funka” har jag väldigt svårt för.”

5. Hur mår du just nu?

“Jag mår bra och det gör jag som oftast. Jag utgår från att livet är vad man gör det till och kan man vara glad det mesta av tiden så ska man också vara det.”

6. Vilken är din största bragd någonsin?

“Jag vet inte om jag kan kalla något av mina prestationer för en bragd men hoppas att jag någon gång i mitt liv skall kunna åstadkomma något som jag kan titulera just bragd. Att leda Connect2Capital (ett av Göteborgs största startupevent) är en enskild prestation som jag är stolt över. Framför allt 2017 så kände jag att vi lyckades med forumet på ett sätt som jag hade önskat. Det är svårt för utomstående att förstå hur krävande och komplicerat projektet är och det har krävts insats från många duktiga personer för att få det på plats och skapa en uppskattad mötesplats som växer och förbättras för varje år."

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

“Egentligen så har jag svårt att hitta en person som jag skulle vilja leva som men om jag måste så kanske det får bli princessan Victoria. Hennes liv är givetvis väldigt privilegierad i grund och botten men hon har också ett enormt ansvar och möjlighet till att påverka. Jag gillar den givna balansen av att ha krav på sig samtidigt som det finns förutsättningar och möjligheter till att skapa resultat.”

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

“Jag älskar teknisk utveckling som underlättar mitt liv och är glad för att jag är inte född tidigare än det året som jag föddes.

Generellt sett uppskattar jag alla uppfinningar som är kopplade till digitalisering. Jag skulle inte vilja leva utan internet, google, smartphone och möjlighet att styra/hantera saker digitalt. Jag älskar att kunna styra min bil via en app och längtar till att hela mitt hem är uppkopplat på olika sätt och kan styras digitalt. Det hänger mycket ihop med att jag tror på att om vi kan hitta effektiva lösningar till att hantera praktiska saker så har vi mer tid för relationer, umgänget och helt enkelt njuta av livet med allt vad det innebär.”

9. När är du som mest produktiv?

“På kvällarna, jag blir alltid lika fascinerad över hur mycket mer effektiv jag kan bli sent på kvällen. Eller i situationer under press. Jag tenderar nog att tappa produktivitet när jag har för lite på min agenda.”

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

“Jag har inga fiktiva förebilder. Jag inspireras oftast av personer i min vardag: familj, kollegor, vänner och entreprenörer som man möter eller hör om. Det finns en person i Göteborg som jag tycker sticker ut och som jag definitivt ser upp till. Det är Lena Apler. Jag tycker att hon är tuff, har en gedigen substans och tydligt visar att hon både älskar och kan det hon gör. ”

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

“Då skulle jag investera i något modebolag med koppling till tech. Det är en rolig bransch som jag har förståelse för och där det finns många utmaningar som jag skulle vilja lära mig mer om.”

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

“Det vet jag inte säkert men jag har en tendens att säga saker som jag tänker och vara väldigt direkt i min kommunikation då riskerar man också att göra bort sig emellanåt.”

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

“Jag har ingen person inom tech som jag verkligen inte vill fira med. Jag är nyfiken och social och skulle säkert kunna ha trevligt med vem det än är – tills motsatsen är bevisad.”

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

“Jag har ingen pryl förutom min iPhone som följer med mig överallt. Däremot åker jag aldrig på semester utan att köpa en ny bok att läsa.”

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

“Humor och välvilja. Samt att man har någonting att tillföra i ett samtal. Jag tycker att det är viktigt att kunna ha en skämtsam ton med min omgivning samt veta att personer som jag umgås med vill varandra väl. Avundsjuka och missunnsamhet håller jag gärna på avstånd.”

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

“Beslutsamhet. Att tro på sig själv och kunna fatta beslut är viktigt för att ta sig framåt. Hellre ‘gör fel och gör om’ än att inte agera.”

17. Hur skulle du helst dö?

“Ingenting jag funderar på dagligen men jag vill dö riktigt gammal.”

Läs fler artiklar
LÄS MER