Allt fler kvinnor startar techbolag

Allt fler kvinnor startar techbolag

Breakit

Är grabbväldet på väg att försvagas? Siffror från USA visar åtminstone att andelen kvinnliga startup-grundare ökar.

Vi har tidigare granskat mansdominansen i branschen i en artikelserie där vi i första delen berättade att nio av tio är män i de stora svenska techbolagens styrelser. Nu kommer ett tecken på ljus i mörkret.

Den senaste statistiken i ämnet är sammanställd ur databasen Crunchbase och visar att andelen techbolag i USA som har minst en kvinnlig grundare ökar stadigt.

Crunchbase har kommit fram till att andelen företag med kvinnlig grundare steg från 9,5 procent 2009 till 17,9 procent 2014. Andelen nära fördubblades alltså på fem år.

Än så länge finns de flesta kvinnliga grundare i mindre, relativt nystartade, techbolag medan mansdominansen är över genomsnittet bland grundare i stora företag.

Att utvecklingen verkar gå åt rätt håll är ett viktigt erkännande för USA:s techindustri som under det senaste året bland annat har skakats av anklagelser om sextrakassierer på bolaget bakom dejtingappen Tinder, samt diskrimeringsrättegången där den tidigare riskkapitalisten Ellen Pao stämde sina tidigare kollegor på Kleiner Perkins.

Läs fler artiklar
LÄS MER