Sök

Prins Daniels råd till stressade entreprenörer – en timmes träning varje dag

Startuplivets baksida

Prins Daniel mötte unga entreprenörer i Stockholm. Foto: Erik Cronberg.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Breakit möter prins Daniel för ett samtal om Startuplivets baksida – och hur han jobbar för att fler unga ska våga satsa på sin entreprenörsdröm.
”Det ska vara okej att misslyckas”, säger prins Daniel till Breakit.

Prins Bertil var känd som ”motorprinsen”. Carl Philip har under senare år blivit kallad ”designprinsen”. Och så har vi prins Daniel – ”entreprenörsprinsen”. 

Innan han gifte sig med kronprinsessan Victoria var prins Daniel, som då hette Daniel Westling, själv företagare. 

Han drev gymmet Balance, som satte en ny standard för träningsanläggningar i Stockholms innerstad. 

Engagemanget för företagande och entreprenörsskap är fortfarande mycket starkt hos prins Daniel. Det märks inte minst genom Prins Daniels Fellowship (se faktaruta). 

Under torsdagen hölls för tredje året i rad "Prins Daniels Entreprenörsdag", på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien i centrala Stockholm. 

I publiken satt ett hundratal unga entreprenörer från hela landet. De kom för att träffa Prins Daniels Fellowships inspiratörer – och givetvis för att lyssna på prinsen själv. 

”En lyckad entreprenör hjälper inte bara sig själv, utan påverkar samhället på många olika plan, inte minst genom att skapa arbetstillfällen”, sade Prins Daniel i sitt öppningsanförande och tillade: 

”Det pratas väldigt, väldigt mycket om att skapa arbetstillfällen – men väldigt, väldigt lite om vilka som gör det”. 

Under förra veckan har Breakit satt strålkastarljuset på de mörkare sidorna av entreprenörs- och startuplivet. I artikelserien "Startuplivets baksida" har vi berättat om psykisk ohälsa, utbrändhet och konkurserna som om man ska vara krass är mer regel än undantag när det kommer till startups. 

Breakit fick en intervju med prins Daniel och tog tillfället i akt att diskutera hur fler unga kan sporras till att bli entreprenörer – trots de stundtals stora uppoffringarna som kan krävas. 

Prisen ville spontant inte ställa upp på beskrivningen att entreprenörsskap är en riskfylld karriärväg. 

”Så länge man inte har några lån är det väl noll risk, det handlar om tid och engagemang”, svarade prins Daniel snabbt och rappt till Breakits utsände. 

I sitt anförande konstaterade prinsen dock att många går runt och ruvar på en ”kanonidé”, men inte vågar ta steget och satsa på grund av rädslan för att misslyckas. 

Prins Daniels budskap till nästa generations entreprenörer är tydligt. Det är inget fel i att misslyckas. Det kan också vara en del i den resa som leder fram till att en entreprenör kan lyckas stort senare i livet. 

”Vi jobbar mycket med och sprida kunskap och förändra kulturen. Det ska vara okej att misslyckas”, säger Prins Daniel som gärna pekar på NIklas Zennströms resa innan succén med Skype. 

I Breakits enkät besvarad av 50 svenska startup-grundare svarade 4 av 10 att deras psykiska och fysiska hälsa har blivit sämre sedan de inledde sin bana som entreprenörer. 

Frågan är hur man håller sig ”hel” – trots stress, press och investerare som kräver resultat. Prins Daniel, som själv har drivit eget bolag, har ett konkret råd för en hållbar livsstil som entreprenör. 

”De flesta lär sig efter ett tag att en timmes träning varje dag inte gör att man hinner med mindre, utan att man blir mer effektiv och kommer att lyckas bättre – samtidigt som man får en bättre hälsa”, säger Prins Daniel och fortsätter: 

”De flesta jag känner av ’våra’ entreprenörer tränar väldigt regelbundet. Sedan får man ha respekt för att om man har panik över att bolaget ska få in pengar för att överleva, då kanske inte att springa på gymmet är det första man tänker på. Men jag tror ändå att det är extremt centralt”. 

Själv brinner prisen för att via sitt Prins Daniels Fellowship ha en närvaro i svenska skolor och nå de unga.

Resonemanget bygger i mångt och mycket på att vi behöver få fler entreprenörer i Sverige, som i sin tur kan skapa morgondagens arbetstillfällen och bidra till Sveriges ekonomi. 

”Där försöker vi att påverka dem för att de ska våga ta steget. Den här dagen är mer för att hjälpa dem som kommit lite längre”, säger Prins Daniel. 

Vad har du för råd till unga som vill lyckas som entreprenörer?

”Jag brukar inte ge råd för vad man ska göra för att lyckas ’big time’. Men jag älskar den yngre generationens ambition att vara med lösa problem som du och jag har och förenkla våra liv”. 

”Det kan handla om att förbättra miljön, att ta hand om matsvinn från restauranger. Det finns ett engagemang för samhället och för världen, vilket är en sträng att spela på. Vill man göra skillnad för många människor, då är att starta företag ett bra sätt". 

Det finns i dag en levande scen av företag som både vill skapa lönsamhet för ägarna och tjäna ett högre syfte. Vissa sneglar mot techsektorn när det kommer till att skapa lösningar på stora samhällsutmaingar som energiförsörjning. Sådant som tidigare har varit politikernas domän.

Vilken roll tror du att entreprenörer spela i bygget av ett bättre samhälle?

”Den traditionella industrin har tjänat Sverige väldigt väl, i dag tar tjänstesektorn över mer och mer och startup-bolagen är med och skapar arbetstillfällen. Det är helt centralt för en ekonomin och välståndet i ett land att man har en fungerande entreprenörscen och att företag ges möjlighet att växa”. 

Vilka strukturella hinder ser du för det i Sverige?

”Då är vi inne på politik, och det ska jag inte uttala mig om”. 

STARTUPLIVETS BAKSIDA
Entreprenörer ses som vår tids rockstjärnor. Men i själva verket är livet som egenföretagare ofta slitsamt och utan lön för mödan. I artikelserien Startuplivets baksida rapporterar Breakit om de tuffa delarna av entreprenörslivet. Erfarna företagare vittnar om ångest, enorm stress, kärv privatekonomi, förstörda relationer och om misslyckade satsningar. Läs alla delarna i serien här.

Fakta: Detta är Prins Daniels Fellowship

• Prins Daniels Fellowship och Entreprenörskapsprogram ska inspirera unga människor till entreprenörskap och stötta unga entreprenörer. 

• Genom att presentera förebilder och att i dialog möta gymnasieelever och universitets- och högskolestudenter är målsättningen att långsiktigt bidra till en kultur som främjar entreprenörskap. 

• Projektet har även ett mentorsprogram, där utvalda unga entreprenörer får ett tvåårigt mentorskap från tunga näringslivsprofiler. 

• På Prins Daniels Entreprenörsdag deltog inspiratörer som Jacob de Geer (Izettle), Eric Wahlforss (Soundcloud), Lisa Lindström (Doberman), Stina Bergfors (United Screens), Jane Walerud (Walerud Ventures) och Filip Engelbert (Avito).

Läs mer