Eniro räddas under galgen – har kommit överens med bankerna

Eniro

Eniro, huvudkontoret i Solna Foto: Bezav Mahmod / SvD / TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Eniro har lyckats säkra mer förmånliga lånevillkor. “Vi blev klara sent i natt”, säger Eniro-chefen Örjan Frid.

Eniro har de senaste månaderna förhandlat med sina långivare i ett försök att få mer förmånliga villkor. Sex banker har tillsammans lånat ut 1.465 miljoner kronor till sökbolaget, som har för små intäkter för att klara att betala räntor och amorteringar på skulden.

Tidsfristen för förhandlingarna löpte ut på fredagen, men förhandlingarna har fortsatt under helgen och natten till måndagen kom parterna överens. Örjan Frid, vd för Eniro, som strax efter åtta på måndagsmorgonen kommenterar uppgörelsen för Breakit:

“För Eniro innebär det att banklånen minskar med 700 miljoner kronor och konvertibellånet med 216 miljoner kronor. Samtidigt betalar vi 88 miljoner i olika avgifter bland annat till rådgivare. Sammantaget minskar bolagets lånebörda med 828 miljoner kronor”, säger Örjan Frid.

Mer än halva skulden försvinner alltså från balansräkningen - hur känns det?

“Mycket bra! Dessutom slipper vi amorteringar i år och räntekostnaderna halveras från ungefär 100 till 50 miljoner kronor per år. Nu kan vi äntligen fokusera på vår verksamhet och lämna det här bakom oss”.

Under hela processen har du i intervjuer sagt att ni ska nå en uppgörelse – men har du alltid varit lika säkert inombords?

“Alla rationella argument har talat för att det ska lösa sig men med sex olika parter inblandade har jag varit nere i kolkällaren och vänt några gånger. Vi tvingades ju också förlänga förhandlingarna över helgen och det var först sent i natt som vi blev klara”.

Vad var det ni hade svårt att komma överens om?

“Det vill jag inte kommentera”, säger Örjan Frid.

I en kommentar säger Eniros styrelseordförande Björn Björnsson:

"Bankerna har på ett mycket konstruktivt sätt medverkat genom omförhandling av lån och andra eftergifter, vilket kommer skapa finansiella förutsättningar för Eniros långsiktiga konkurrenskraft och överlevnad. För att undvika att styrelsen blir tvungen att ansöka om företagsrekonstruktion och att därmed ett bolag med god underliggande lönsamhet och 1 650 anställda riskerats att slås sönder krävs slutligen, utöver bankernas insatser, även att stam-, preferens- och konvertibelägarna medverkar till den föreslagna rekapitaliseringen".

Läs mer