Sök

Svenska spelmonopolet skrotas – ministern välkomnar utredningen

Spelutredningen

Statens utredare Håkan Hallstedt. Foto:TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Civilminister Ardalan Shekarabi: Vi är överens med moderaterna och de övriga borgerliga partierna.

Statens utredare Håkan Hallstedt föreslår att vadhållning, onlinespel, landbaserat kommersiellt spel och landbaserat kortspel i turneringsform ska konkurrensutsättas. De spelen som inte ska konkurrensutsättas är värdeautomater, landbaserade kasinon och lotter.

Det säger han vid en presskonferens på fredagen, som hålls med anledning av överlämnandet av spelutredningen till civilminister Ardalan Shekarabi.

Ardalan Shekarabi säger själv i en kommentar:

"Syftet med den här utredningen är att staten ska återta kontrollen över spelmarknaden. I Sverige ska svenska lagar gälla och det ska också gälla de spelaktörer som bedriver verksamhet mot svenska konsumenter. Nu tar vi ett första viktigt steg mot ordning och reda på spelmarknaden. Därför är det glädjande att vi är överens med Moderaterna och de övriga borgerliga partierna om behovet av att införa en spellicensordning för den svenska spelmarknaden".

Utredningens förslag till skatt på spelöverskottet är 18 procent. Spel som anordnas för allmännyttiga ändamål ska inte vara föremål för punktskatt eller inkomstskatt. 

Det viktigaste av allt i sammanhanget är enligt utrederaden kanaliseringsfrågan, det vill säga hur stor andelen är av spelarna som spelar på spelföretag med licens i Sverige. Utan en effektiv kanalisering misslyckas de flesta reformer på området, påpekar han. Kanaliseringen bör vara minst 90 procent inom en tvåårsperiod. 

Regeringens roll som tillståndsgivare upphör enligt utredningen och Lotteriinspektionen blir Spelmyndigheten och övertar all licensiering av spel. Det ska inrättas ett spelmarknadsråd med flera myndigheter, bland andra Spelmyndigheten, Folkhälsomyndigheten och Finansinspektionen. 

Det nya licenssystemet ska inbegripa sex typer av spellicenser, däribland statligt spel, vadhållning och onlinespel. Det ska gå att kombinera licenserna på olika sätt, med undantag för statliga spel. Allt spel utanför licenssystemet ska bestraffas. 

Utredningen tar ingen ställning till huruvida Svenska Spel ska säljas. Hallstedt konstaterar att det är ett politiskt vägval. 

Det här har varit en av mandatperiodens svåraste utredningar, konstaterade civilministern på presskonferensen, som uppger att han är nöjd med resultatet och att samarbetet över blockgränsen har varit värdefullt för att säkerställa en långsiktig lagstiftning. 

Olof Lavesson från Moderaterna, som också deltog vid presskonferensen, säger att han delar Shekarabis bild, att bollen nu ligger hos regeringen och att man inväntar en proposition. 

De bägge uppger att målsättningen är att komma fram till ett beslut om lagstiftning inom innevarande mandatperiod.

 

 

 

 

 

 

Läs mer