Därför tar HQ Banks ex-vd Mikael König över Metro "Är otroligt revanschsugen”

Breakit - Därför tar HQ Banks ex-vd Mikael König över Metro "Är otroligt revanschsugen”

Mats Qviberg och Mikael König känner varandra sedan tiden på HQ Bank. Foto: TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Det har gått sju år sedan han lämnade HQ Bank – och ett år sedan han friades från brottsmisstankarna.
Nu blir Mikael König vd för Metro.
"Jag är utsvulten och revanschsugen", säger han till Breakit.

Den färgstarke finansmannen Mats Qvibergs investeringsbolag Custos köpte mediekoncernen Metro i mitten av februari

Nu har tidningens båda toppchefer – chefredaktör och vd – klivit av. 

Häromdagen stod det klart att Staffan Erfors, som tvingades lämna Expressen efter att ha lånat ut sin lägenhet till den forne Hells Angels-presidenten Thomas Möller, blir chefredaktör. 

Nu presenteras ännu ett minst lika omskrivet namn.

Mikael König, tidigare vd för HQ Bank, tillträder i dag som Metro Nordics vd. Han har suttit i styrelsen för Metro i snart två månader – och fick frågan för bara några dagar sedan. 

”Det har gått fort, men när jag fick frågan var det ett lätt beslut för mig”, säger Mikael König till Breakit.

Han friades för knappt ett år sedan från misstankar om brott i samband med den stora kraschen i Mats Qvibergs och Sven Hagströmers HQ Bank. 

Mikael König lämnade HQ redan 2010, men hade på grund av den långa rättsprocessen svårt att hitta ett nytt jobb. 

”Det är omänskligt och orimligt att det ska behöva gå sex år. Jag har ju inte haft möjlighet att ta anställning i branschen, det är ju förbrukade år”, sade Mikael König till Dagens Industri i samband med den friande domen i juni 2016.

Vd-jobbet på Metro blir hans första "riktiga" jobb sedan 2010. Mikael König sticker inte under stol med att det känns som en revansch. 

”Det är klart att det gör. Jag är 54 år gammal och har en hel karriär framför mig. Jag känner mig lite utsvulten och har mycket kvar att ge. Jag är otroligt revanschsugen”, säger han.

Metro, som byggde en lönsam affär kring en gratisutdelad papperstidning i kollektivtrafiken, har haft svårt att hitta en position i den digitala medievärlden.

Tidningens personalstyrka har bantats mycket kraftigt. Nu ska Metro tas in i framtiden av ett investeringsbolag – och en tidigare finanstopp.

”Visionen är att bli en ledande nordisk medieaktör. Vi har nya ägare med en tydlig vision, de finansiella resurserna, ett enormt starkt varumärke och väldigt många kompetenta människor på Metro. Förutsättningarna finns där”, säger Mikael König. 

Nu ska han tillsammans med Staffan Erfors klura ut hur Metros framtid egentligen ska se ut. Värt att notera är att Mikael König inte har någon som helst erfarenhet av att leda ett mediebolag. 

”Det finns ett antal likheter mellan finans- och mediesektorn. Båda har varit under kraftig förändring”, säger Mikael König och fortsätter:

”Vi måste förstå hur morgondagens mediekonsumtion ser ut, vad kunderna är villiga att betala för och vad vi kan tillhandahålla. Det är generell företagsledarkompetens”. 

Metros tidigare vd Leif Eliasson säger till Breakit att beslutet att lämna är helt och hållet hans eget.

”Det är olika komponenter som ligger bakom mitt beslut, men det viktigaste är att jag har varit i en rekryteringsprocess sedan i höstas. Jag blev erbjuden jobbet i helgen”. 

Vilket jobb det handlar om vill Leif Eliasson, som har ett förflutet i bolag som Tele2, Tradedoubler och Relevant Traffic, inte avslöja. 

Det ska presenteras offentligt i morgon. Klart är att det inte handlar om ett annat mediebolag. 

”Det är ett större uppdrag än vad jag har haft på Metro, och det känns väldigt spännande. Samtidigt känns det såklart sorgligt att lämna Metro”, säger Leif Eliasson till Breakit.

Metros tidigare chefredaktör Eric Ljunggren har sedan en tid tillbaka en roll som vice vd på mediebolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER