Optolexia vill upptäcka dyslexi tidigt – fyller på kassan med 50 miljoner

Breakit - Optolexia vill upptäcka dyslexi tidigt – fyller på kassan med 50 miljoner

Gustaf Öqvist Seimyr & Mattias Nilsson Benfatto Foto: Press

Gustaf Rosensköld

Reporter

Med sitt verktyg vill de hjälpa skolor att upptäcka dyslexi tidigare – med stöd av artificiell intelligens. Nu tar Optolexia in 50 miljoner för att ta bolaget till nya marknader.

Det handlar om en kamera som registrerar ögonrörelser vid läsning, som sedan analyseras med hjälp av artificiell intelligens. Lösningen syftar till att upptäcka tecken på dyslexi hos barn tidigare.

Nu tar bolaget bakom, svenska startupen Optoplexia, in 50 miljoner kronor i nytt kapital, skriver Di digital.

Bakom investeringen står Gabriel Urwitz, vd i investmentbolaget Segulah, samt Pomonagruppen. Gabriel Urwitz är sedan tidigare storägare i dyslexistartupen.

Tillskottet ska bland annat användas för att etablera bolaget utomlands. Inledningsvis handlar det om USA, där Optolexia i dagsläget pilottestar sitt verktyg. Där hoppas vd:n Fredrik Wetterhall på lansering innan sommaren.

”USA är en stor marknad med en ökande medvetenhet kring problemen med dyslexi. Många aktörer verkar ha insett att man kan både hjälpa elever och spara pengar genom att sätta in tidiga insatser för att förebygga läs- och skrivsvårigheter och vi har märkt att många är intresserade av vår tjänst”, säger Optolexias vd Fredrik Wetterhall till Di digital.

I Sverige gjordes förra året 1.500 dyslexiscreeningar med verktyget, enligt företaget.

Optolexia grundades 2015 av Gustaf Öqvist Seimyr, Mattias Nilsson Benfatto och Fredrik Wetterhall.

Läs fler artiklar
LÄS MER