Har Magine Startupsveriges mest udda gäng av ägare?

Magine

Martin Dahlin, Harald Mix, Alejandro Bulgheroni och Tommy Jacobsson. Foto: Thomas Oneborg/Niklas Larsson/Svd/TT och press.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Argentinas rikaste man, ett familjeföretag från Jordanien, en VM-hjälte och en gammal friskolekung återfinns alla i ägarlistan, visar Breakits granskning.

I början kallades Magine för ett “Spotify för TV” men under fjolåret skruvades affärsmodellen om. Nu ska istället merparten av intäkterna komma från innehållsproducenter (till exempel TV-kanaler) eller distributörer av innehåll. Tanken är att kunderna ska använda Magines digitala plattform istället för att bygga upp en infrastruktur på egen hand.  

Ägarna till Magine har tillsammans pumpat in runt 1 miljard kronor i bolaget genom nyemissioner och olika lånelösningar. Bolaget är grundat av kvartetten Michael Werner, Håkan Tranvik, Erik Wikström (som vi imorse kunde berätta lämnar bolaget) och Mattias Hjelmstedt - men de stora investeringarna har spätt ut deras ägarandelar rejält.

När Breakit begär ut förteckningen över bolagets alla ägare avslöjas en rad oväntade namn.

“När du tar in kapital så är du alltid lite opportunist. Även om du har en hypotes från början kring vilka du vill få in som ägare så leder ofta det ena till det andra. Det är svårt att veta i förhand vilka som i slutändan är intresserade att investera”, säger Erik Wikström som varit både vd och finanschef i Magine.

Här är ett urval av Magines större aktieägare:

  • Alejandro Bulgheroni. Magines majoritetsägare. Kallas för Argentinas rikaste man och kontrollerar, enligt affärstidningen Forbes, tillgångar på över 47 miljarder kronor tillsammans med sin bror Carlos. Styr bland annat landets oljejätte Bridas.
  • Martin Dahlin. En av fotbollshjältarna från Sveriges VM-bronssuccé i USA 1994. Jobbar idag som agent men gör också en del investeringar.
  • Harald Mix. En av Sveriges framgångsrikaste investerare som grundat riskkapitalbolaget Altor. Jobbar numera också nära techprofilen Johan Stael von Holstein som hjälper honom med att göra IT-investeringar.
  • Tommy Jacobson. Driver riskkapitalbolaget Zenith som det senaste året varit en flitig techinvesterare. Har bland annat köpt aktier i telefonboksappen Truecaller för 120 miljoner kronor.
  • Ole Salsten. Satt tidigare i Kungsbacka kommunfullmäktige och kommunstyrelse för socialdemokraterna men jobbar idag med investeringar på heltid. Sålde sin och partnern Jonny Nordqvists friskolekoncern Baggium för ett antal hundra miljoner kronor 2010.
  • Mango group. Bröderna Hamdi och Ibrahim Mango startade 1927 ett handelsföretag med Jordanien som bas. Idag driver deras barn vidare verksamheten och för något år sedan gick Mangos investeringsarm in med kapital i Magine.

Läs mer