Sök

Uppgifter ikväll: Nu skrotas svenska spelmonopolet

Foto: Heather Ainsworth/AP, TT.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Det statliga svenska spelmonopolet kan snart till stora delar vara ett minne blott. Framöver kan systemet stöpas om så att privata nätspelbolag kan ansöka om licens.

Det kommer en utredning från regeringen att presentera som förslag den här veckan, rapporterar Reuters som hänvisar till källor.

Utredaren Håkan Hallstedt kommer föreslå att spelbolagen ska betala en skatt om 18 procent på spelöverskottet, enligt källan till nyhetsbyrån. Förhoppningen är att nio av tio spelbolag ska ansluta sig till det föreslagna systemet.

Skatten i Storbritannien ligger på 15 procent och i förhandsspekulationerna har det talats om en skattesats på mellan 15 och 20 procent. Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel, är relativt nöjd med beskedet. Till nyhetsbyrån TT säger han:

"Jag gör bedömningen att alla spelbolag i så fall kommer att ansöka om svensk licens. Men om man höjer skatten så mycket att man skrämmer iväg spelarna då får man inga skatteintäkter alls".

Ett slopat monopol skulle leda till att politiken får en större marknadskontroll, eftersom inte ens vartannat onlinespel i Sverige nu är i licenssystemet, säger Hoffstedt till TT.

Läs mer