Magine-grundaren Erik Wikström hoppar av – miljardär stärker makten i bolaget

Magine

Erik Wikström, medgrundare Magine. Foto: Press.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Erik Wikström: "Känner mig inte tillräckligt motiverad".

I början kallades Magine för ett “Spotify för TV” men under fjolåret skruvades affärsmodellen om. Nu ska istället merparten av intäkterna komma från innehållsproducenter (till exempel TV-kanaler) eller distributörer av innehåll. Tanken är att kunderna ska använda Magines digitala plattform istället för att bygga upp en infrastruktur på egen hand.  

Få svenska techbolag har gjort så stora investeringar som Magine de senaste åren. Hittills har ägarna pumpat in runt 1 miljard kronor i bolaget och nu är det dags igen att stärka balansräkningen.

Denna gång sker det i form av att ett konvertibellån görs om till aktier. Totalt handlar det om 151 miljoner kronor som Magines skuldbörda minskas med i utbyte mot att långivarna får aktier i bolaget. Transaktionen innebär också att investmentbolaget Inversora Agroindustrial Global (IAG) stärker sitt bolag rejält över Magine. Tidigare ägde IAG 23 procent av aktierna men efter att lånet konverterats så kontrollerar IAG nu nästan 70 procent av det svenska bolaget. Bakom IAG står argentinaren Alejandro Bulgheroni.  Han styr landets oljejätte Bridas och har tillsammans med sin bror Carlos tillgångar på över 47 miljarder kronor, enligt affärstidningen Forbes.

Familjen kontrollerar också stora oliv- och vinodlingar i flera länder i Latinamerika. Alejandro Bulgheroni brukar beskrivas som Argentinas rikaste man.

Konverteringen av lånet till aktier blev klar i slutet av februari i samband med en extra bolagsstämma i Magine. Ungefär samtidigt hoppade också en av Magines grundare av sin operativa roll i bolaget. Det är Erik Wikström som nu slutat jobba för Magine. Erik Wikström har varit både vd och senast finanschef i bolaget.

“Jag har jobbat drygt fem år med Magine och varje år har jag ställt mig frågan om jag 110 procent dedikerad till jobbet. När vi förra året gjorde om affärsmodellen kände jag inte att jag var det längre och då är det dags att göra något annat”, säger Erik Wikström.

Han har jobbat i den digitala industrin sedan 1990-talet och var med och bygga upp den då hajpade internetkonsulten Icon Medialab. En annan förgrundsfigur under IT-haussen runt millenieskiftet var Ola Ahlvarsson som idag bland annat driver startup-huben Epicenter. Erik Wikström har nu börjat jobba för Ola Ahlvarssons konsultbolag Result som de senaste 17 åren hjälpt över 300 internetbolag att etablera sig internationellt.

“Ola är en gammal kompis till mig och jag var faktiskt den första investeraren i Result. Det känns jättespännande att jobba ihop igen och jag lär mig nya saker hela tiden”, säger Erik Wikström.

Trots att det kostat runt en miljard att bygga upp Magine är Erik Wikström övertygad om att Magine till slut kommer att lyfta ekonomiskt:

“Det har kostat en slant att ta bolaget dit det är i dag men vi har en stark huvudägare som finansierar utvecklingen. Du får räkna med att det kostar otroligt mycket pengar att bygga teknologi”.

Och dina egna aktier – hur mycket är de värda idag?

“Jag är en liten aktieägare i det här bolaget och just nu är det bara papperspengar. Om det är något jag lärde mig under Icon-tiden var det att skilja på papperspengar och riktiga pengar. Värderingen på Magine har gått både rakt upp och åt sidan under de här åren, vi får se var det slutar till sist”, säger Erik Wikström.

Lyssna på fler analyser om Magine i veckans avsnitt av Breakits podcast.

 

Läs mer