Jondetech bygger sensor i miniformat – tar in 50 miljoner kronor

Jondetech

Gustaf Rosensköld

Reporter

Jondetech har byggt en ir-sensor som är så liten att den ska kunna användas som febertermometer i smarta plåster. Nu tar bolaget in 50 miljoner.

Enligt företaget handlar det om världens tunnaste ir-sensor.

”Konventionella sensorer har varit väldigt stora. Den här är väldigt väldigt liten och gör det möjligt att integrera sensorn i exempelvis en mobiltelefon. Vi kan med sensorn möta värmeflöden, närvaro framför skärmar och datorer, kroppstemperaturen hos vuxna eller hos småbarn med smarta plåster och även inom flera IOT-segment”, säger Jondetechs vd Robert Ekström till Di digital.

Ett annat konkret användningsområde kan vara att övervaka värmeflöden i byggnader och på så sätt få en bättre bild av luftkonditioneringen.

I en nyemission går nu norska investmentbolaget Pareto Securities in med 50 miljoner kronor i Jondetech. 2015 omsatte bolaget 1,3 miljoner kronor och gjorde en förlust på 2 miljoner.

Sedan tidigare har Jondetech tagit in runt 55 miljoner.

”Anledningen till att vi genomfört den här nyemissionen är för att bygga organisationen till nästa läge då vi gör affärer med mobiltelefontillverkarna eller datortillverkarna. Vi kommer att öka vår kompetensbas och anställa fler personer. Men vi kommer även att fortsätta att utveckla sensorn och de applikationer som den kommer att finnas i”, säger Robert Ekström.

Läs fler artiklar
LÄS MER