Snus-kungen Jonas Engwall sjösätter ny startup – ska låna ut en miljard till tillväxtbolag

DBT Capital
Snus-kungen Jonas Engwall sjösätter ny startup – ska låna ut en miljard till tillväxtbolag

Jonas Engwall och Alexis Kopylov är grundare av startupen DBT.

Erik Wisterberg

Reporter

Han drog in 135 miljoner kronor när snusutmanaren Skruf såldes. Nu bygger Jonas Engwall upp ett nytt kreditbolag, kan Breakit berätta.
"Vi fyller en lucka på marknaden", säger Jonas Engwall.

Som ung ekonomireporter i slutet på 90-talet hade Jonas Engwall en känsla som var svår att skaka av sig. 

Han såg – och skrev om – framgångsrika entreprenörer och affärsmän. I huvudet ekade tanken: 

”Det där hade jag kunnat göra”.

Jonas Engwall gjorde slag i saken något år efter it-kraschen. Tillsammans med barndomsvännen Adam Gillberg grundade han 2002 sitt snusbolag Skruf. 

Idén var enkel. Duon skulle ge sig på att konkurrera med tobaksjätten Swedish Match med ”färskt snus från Småland". 

Resten är svensk tobakshistoria. 

Brittiska Imperial Tobacco klev in och köpte upp Skruf i omgångar. Fem år efter lanseringen var Jonas Engwall enligt SvD 135 miljoner kronor rikare

Sedan dess har han investerat förmögenheten i bolag som möbelbutiken Svenssons i Lammhult, hälsokostbolaget Risenta, spelteknikbolaget Evolution Gaming samt e-handelsbolaget Telefonshoppen.  En mindre lyckad investering blev sportkedjan Usports, som gick i konkurs 2013.

Nu ska Jonas Engwall återigen sjösätta ett nytt eget bolag, kan Breakit berätta. 

Tillsammans med Alexis Kopylov, med ett förflutet som partner på konsultbolaget Arkwright, har han sedan i somras i det tysta byggt upp en ny spelare på kreditmarknaden: DBT.

”Vi vill hjälpa små och medelstora bolag att få tillgång till kapital, utan att grundarna ska behöva späda ut sig. Det är där som framtidens tillväxt och arbetstillfällen kommer att skapas”, säger Jonas Engwall. 

Konkret ska DBT erbjuda lånefinansiering på upp till 20 miljoner kronor till tillväxtbolag. Målgruppen är företag som har ett stabilt kassaflöde men som behöver pengar till exempelvis förvärv, nya satsningar eller för att täcka en tillfällig likviditetsbrist. 

Det naturliga förstahandsalternativet är givetvis att vända sig till banken. Men många företag får nobben där, på grund av bankernas krav. 

DBT:s lån kommer att ha en högre riskprofil – och därmed en högre ränta. I reda tal handlar det om 4-16 procent. Lånen ska närsomhelst gå att lösa utan extra kostnad om kunden till exempel kan växla över det till en bank.

"Det är inget fel på banklån. Vi ser oss som ett komplement till bankerna och vår styrka ligger i flexibiliteten. Vi är dessutom billigare än många factoring-bolag som företag vänder sig till”, säger Alexis Kopylov, vd för DBT. 

Jonas Engwall är styrelseordförande och ska lägga omkring häften av sin arbetstid på bolaget. 

Han är övertygad om att DBT Capital kan fylla en lucka på marknaden. Något som han delvis baserar på sina erfarenheter som investerare. 

Målet är att nå en lånestock på 1 miljard kronor inom tre till fem år. 

”Jag sitter i en rad styrelser och det uppstår ofta ett lånebehov. Då är det ofta vi ägare som får gå in. Jag har lånat ut pengar till ’mina’ bolag flera gånger, och tänker att det behovet finns även på andra håll”, säger Jonas Engwall.

Kapitalet hämtar DBT initialt från grundarnas egna plånböcker. Men just nu förs samtal med potentiella investerare, som lockas med en kalkylerad avkastning kring 4-8 procent tack vare den högre riskprofilen på krediterna. DBT beräknar att göra avsättningar för kreditförluster om två procent.

Affärsmodellen blir att DBT tar en avgift, en så kallad ”performance fee”, innan den resterande delen av räntan betalas ut till investerarna. 

”Bankerna är mer intresserade av säkerhet, och vi är mer intresserade av själva företagen. Vi ställer oss frågan: kommer det här bolaget att överleva snarare än att bara titta på det senaste bokslutet”, säger Jonas Engwall. 

I dagsläget finns på marknaden, förutom banklån, även statliga Almi som erbjuder tillväxtlån.

”Vi blir ett privat Almi”, säger Alexis Kopylov. 

Ser ni er som en konkurrent till bankerna?
”Vi ser dem som våra största vänner. Vi tror att bankerna i framtiden kommer att fungera som ett varuhus med produkter från många olika nischaktörer i sina hyllor. Vi vill bli den största nischaktören för företagslån med lite högre risk, ingenting annat” säger Jonas Engwall. 

En som gjort ungefär samma analys av möjligheterna att erbjuda tillväxtkapital till bolagsgrundare som inte vill spä ut sig genom att ta in riskkapital är den tidigare Almi-toppen Johan Crona.

Breakit kunde nyligen avslöja att han är i färd med att bygga upp ett liknade bolag, dock än mer nischat.  

Läs fler artiklar
LÄS MER