Sök

Startupprofilen Jessica Stark: “Jag gick hem och lipade varje dag efter jobbet”

Startuplivets baksida

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Entreprenörerna David Brudö och Jessica Stark berättar om när de varit som längst ned mentalt.
“Jag blev helt apatisk. Jag kunde inte resa mig från soffan”, säger serieentreprenören David Brudö.

I stort sett varje dag skriver vi på Breakit om framgångssagor och den explosionsartade tillväxten i startup.

Men det finns en baksida av det snabba startuplivet.

Utmattning och stress är problem som plötsligt kan få en avgörande roll i mångas vardag.

För att belysa frågan inleder Breakit i dag artikelserien "Startuplivets baksida". Bland annat har vi fått svar från 50 svenska entreprenörer kring hur deras psykiska och fysiska hälsa har påverkats av deras val att starta eget. 

Bakom statistiken finns även enskilda berättelser.

David Brudö har varit med och grundat både resesajten Destly och Fyndiq – “nätets Ullared”. Samtidigt som han grundade Fyndiq var han dessutom med och startade en Schweizisk matkasse – som aldrig lyfte.

Med tre bolag blev det för mycket.

“Jag gillar att ha många bollar i luften. Det är sådan jag är. Det man säger som entreprenör är att man ska vara flexibel och jobba stenhårt utan att ge upp, men då blev det för mycket.”

Både Destly och Fyndiq gick som tåget men till slut drog David Brudös egen hälsa i nödbromsen.

“Jag klarade fortfarande av att sköta jobbet med allt annat blev skit. Jag hade ingen ork och ingen lust att göra något på hemmaplan. Jag vet att jag mår skitbra när jag tränar men jag sjönk som en sten. Det gick inte att komma iväg. Det är ju bara att gå ut genom dörren men mentalt var det jättesvårt”, säger han.

Till slut uppmanades David Brudö av närstående att söka hjälp. Men det var ett stort steg att ta för honom som startupgrundare.

“Det stämde inte alls överens med min bild av en framgångsrik entreprenör. Att söka psykologhjälp kändes där och då som ett misslyckande, att jag inte pallade trycket. Men det visade sig vara det bästa jag någonsin gjort", säger han.

En annan startupprofil som haft liknande problem är Jessica Stark, grundare av SUP46. Det första som hände när hon gav sig in på den Stockholmska startupscenen var att hon kraschade fullständigt, då som anställd på Sting och inte entreprenör.

“Jag hade en väldigt osund obalans i hur jag såg på prestation och arbete. Jag gjorde ingen skillnad på mig som individ och mina prestationer. Allt var kopplat till jobb”, säger hon.

Minsta kritik av arbetet blev ett personligt nederlag och hon överlevererade på allt. Stressen tog till slut över.

“Jag var provanställd då och var helt övertygad om att jag skulle få sparken varje dag. Jag lipade varje kväll när jag kom hem från jobbet och var helt skakig i hela kroppen”, säger Jessica Stark.

Samtidigt vågade hon inte berätta om problemen för sin arbetsgivare.

“Jag var helt övertygad om att min karriär skulle vara över då. Istället sjukskrev jag mig i en vecka och bad vårdcentralen att fixa mig under tiden. Det fanns inte en chans att jag skulle komma tillbaka så fort”, säger hon.

Efter veckan som sjukskriven blev det dock tydligt att hon var tvungen att berätta för sin arbetsgivare.

"När jag berättade var deras respons att de skulle göra allt de kunde för att hjälpa mig. Jag fick ett otroligt starkt stöd. Pär Hedberg och Sting var helt fantastiska mot mig", säger hon.

Som entreprenör är man sin egen arbetsgivare. David Brudö kände ändå ett tryck av att inte kunna berätta om sina problem för de han var ansvarig inför – aktieägarna.

“Man kan inte direkt gå ut och säga ‘Hej, investerare! Jag mår skit. När jag går hem varje dag undrar jag om jag orkar komma tillbaks imorgon. Vill ni investera i det här?’”, säger han och fortsätter:

“Som entreprenör drivs man av att jobba hårt och vara tillgänglig hela tiden. Man har svårt att säga nej och fokusera på återhämtning, fast det kanske egentligen är det bästa. Är man stressad gör man inte saker bra. Samtidigt kan det leda till att man får riktiga problem om man inte tar tag i det.”

Har du liknande erfarenheter att dela med dig av? Använd hashtaggen #Startuplivetsbaksida i sociala medier – eller mejla oss på tips@breakit.se

STARTUPLIVETS BAKSIDA

Entreprenörer ses som vår tids rockstjärnor. Men i själva verket är livet som egenföretagare ofta slitsamt och utan lön för mödan. I artikelserien Startuplivets baksida rapporterar Breakit om de tuffa delarna av entreprenörslivet. Erfarna företagare vittnar om ångest, enorm stress, kärv privatekonomi, förstörda relationer och om misslyckade satsningar. Läs alla delarna i serien här.

Läs mer